Hírek

2010.03.08. 16:25

Folytatódik a tél, több lehet a fűtésdíj

FMH - Hét-nyolc fokkal van hidegebb a napokban a sokévi átlaghoz képest. Ezt bizony a fűtésszámlán is megérezzük: ha tíz napig ilyen hideg lesz, egy átlaglakás fűtésdíja kétezer forinttal lesz több.

Házi Péter

Csalóka volt a hétfő délelőtti napsütés: a szobából nézve egész tavasziasnak tűnt az idő, ám a hőmérő higanyszála nem igazán kúszott túl magasra. Mint Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa lapunknak elmondta, hat-hét fokkal alacsonyabb jelenleg a napi átlaghőmérséklet a sokévi átlagnál. Ez azt jelenti, hogy a három évtizedes adatok alapján ilyentájt kilenc fok körül szokott lenni a hőmérséklet, most viszont alig két-három fokot mérnek.
Mint a meteorológustól megtudtuk, keddtől erősen felhős, borult időre kell számítani, és csapadék is várható. A hét elején a déli területeken lehet  havazás, majd csütörtöktől másutt is lehet csapadék. Igencsak télies hőmérsékleteket mérhetünk  egész héten: nappal nulla és hat fok közöttieket, éjszaka viszont akár mínusz tízre is lehűlhet a levegő a szélvédett helyeken, ennek oka éppen a tiszta, felhőtlen égbolt.
- Mintha február közepén lennénk, olyan a hőmérséklet. Ez bizony a fűtés intenzitásán is meglátszik - mondta lapunknak Fónad Csaba, a Széphő Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, a márciusi hideg, a közel nyolcfokos eltérés miatt nagyjából ötven-ötvenöt százalékkal több hőenergia szükséges a lakások, házak felfűtésére. Pájer Sándor, a cég hőszolgáltatási vezérigazgató-helyettesének számításai szerint ha tíz napig maradna a szóban forgó, két-három fokos átlaghőmérséklet, akkor egy átlagos, 52 négyzetméteres, korszerűsített panellakás esetében ez 1900-2000 forint körüli fűtésszámla-növekedést jelentene, szó nincs tehát arról, hogy jelentősen megnőne a hődíj. A város lakásainak túlnyomó része ma már korszerűsített és szigetelt, ahol azonban ez még elmaradt, ott nagyjából 2500 forintnyi számlanövekedés fordulhat elő, már ha marad a hideg.
A hivatalos fűtési szezon április 15-éig tart, de ha jó idő köszönt be, akkor a társasház fűtési megbízottja vagy a közös képviselő előbb is kérheti írásban a szolgáltatás lemondását. Ez tavaly egyébként elő is fordult, ugyanis az április eleje tavaly igen meleg volt, az átlaghőmérséklet 15-17 fok körül alakult, de volt, hogy napközben 22 fokot is mértek. Fónad Csaba hozzátette, a távfűtést ma már korszerű hőszabályozó automatikával irányítják, így ha melegebb van, csökken a fűtés intenzitása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!