Hírek

2012.08.14. 07:31

A települések kezébe kerülhetnek a helyben lévő múzeumok

Székesfehérvár – A településeken található múzeumok a települési önkormányzatokhoz kerülhetnek. Gorzium sorsa még kérdés, lehet, hogy központi irányítás alá kerül.

Tribolt Lajos

A kulturális államtitkár Fejér megyei, sőt volt a megyei közgyûlés kulturális bizottságának elnöke is. Ismeri az intézményeket. Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője biztos benne, hogy megtalálják majd a mindenki számára legjobb megoldásokat a településen lévő múzeumok ügyében. Szívesen tárgyal minden önkormányzattal.

A megyei önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz átkerült múzeumokat, könyvtárakat az állam átadja a települési önkormányzatoknak. A gyakorlatban nálunk Fejér megyében ez azt jelenti, hogy a Székesfehérváron működő megyei könyvtár átkerülhet a város tulajdonába, és akkor nyilván összevonják a meglévő könyvtári hálózattal. A múzeumok esetében már bonyolultabb a helyzet. Hiszen a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatóságához nem csak a Szent István Király Múzeum tartozik, hanem egy sor más településen található kisebb- nagyobb múzeum, mint ahogy ez térképünkön is látszik. Vajon velük mi lesz? Dorkota Lajos, a megyei kormányhivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy a két megyei jogú város vezetőjével az első hírek után, március körül elkezdtek tárgyalni. Cser-Palkovics András fehérvári polgármester már akkor jelezte, hogy szeretnék átvenni a múzeum fehérvári intézményeit és a gorziumi létesítményt. Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester is jelezte szándékukat, ám érdekelték az anyagi feltételek, mivel a város nincs jó anyagi helyzetben.



– A polgármesteri hivatal részletes számításokat végzett, hogy mennyibe kerülne a dunaújvárosi Intercisa Múzeum és a kőtár önálló intézményként történő működtetése. Kijött egy 61-62 milliós összeg. Az állam eddig 48 milliót adott a múzeum működéséhez, 5 milliót pedig a város – fejtegette a kormánymegbízott. – Az 53 millió és a 62 között nem olyan nagy a különbség, hogy lemondjon a múzeumról a város. Arra fogom bátorítani a polgármestert, hogy igényeljék a múzeumot. Cecén a Csók István Múzeum ügye egyértelműbb. Varga Gábor polgármester már jelezte a kormányhivatalnak, hogy igényt tartanak az intézményre. A múzeum felújításra szorul, erre mintegy 30-40 millió forint kellene. Úgy gondolják, hogy pályázatból megoldható. A községben működik egy tájjellegű falumúzeum is, a Mezőgazdasági Múzeum égisze alatt. Varga Gábor úgy véli, ott is az a tendencia, hogy átkerüljön hozzájuk. Akkor a kettőt összehangoltan működtetnék.

Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester arról tájékoztatott bennünket, hogy a sukorói néprajzi házat szeretnék visszakapni. A tető felújításra szorul és más teendők is vannak. Ha önkormányzati tulajdonba kerülne, akkor összefogással, a helyiek segítségével anyagáron megoldanák. Dorkota Lajos kormánymegbízott őket is bátorította. Ugyanis a múzeumok náluk semmiképpen nem maradnak. Ha nem kell az önkormányzatoknak, akkor vagy az államhoz tartoznak majd, vagy megszünnek. A kormánymegbízott ezért szívesen tárgyal minden érintettel, hogy a legjobb megoldást találják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!