2012.09.18. 06:33
Az őszi munkák és szüret ideje
Székesfehérvár - Ilyenkor ősszel van elég dolga a kertekben a gazdáknak. Kovácsné Fister Judittal az őszi munkálatokról, no és persze a szüretről is beszélgettünk...
– A veteményeskertből mostanra már felszedtük a krumplit, ami pedig még egészen a fagyokig a földben maradhat, az a fehérrépa és a sárgarépa – mondja Kovácsné Fister Judit, egy gazdabolt tulajdonosa. – A fagyok előtt elültetjük az áttelelő salátát, borsót és spenótot, a fokhagymát, dughagymát. A tapasztalt gazdák már jó tudják, a kertet ilyenkor ősszel érdemes felásni, őszi műtrágyát és szerves trágyát keverni a földbe, ahhoz, hogy – a föld téli pihentetése után – tavasszal már ne maradjon olyan sok dolgunk...
Ami a gyümölcsfák kezelését illeti: le kell szedni a rajtuk maradt gyümölcsmúmiákat, és réz alapú kontaktlemosót alkalmazni. Az ősszel vetett fű mindig szebb, mint a tavaszi, de Fister Judit azt tanácsolja, ne felejtsünk el vakondhálót is tenni az ősszel vetett füvünk alá: távol tartja a vakondokat. Ha ezt elmulasztjuk, komoly túrások rondíthatják a gyepünket. Mostanra a legtöbb kerttulajdonos túl van a befőttek, lekvárok eltevésén. Kovácsné Fister Judit az édesanyja segítségével zárta szebbnél szebb üvegekbe a nyár ízeit. Azt mondja, a barátainak, ismerőseinek gyakran visz ajándékba a nyáron eltett lekvárból, kompótból, savanyúságból. Az idén sárgabelű őszibarackból, cseresznyéből, körtéből tette el befőttet, a sárgabarack termésből pedig jóféle dzsem lett. A szilvalekvárt ő és az édesanyja cukor nélkül készíti, méghozzá úgy, hogy előbb karamellizálják a szilvát: azaz a gyümölcsöt a sütőbe teszik, kétszer egy órát sütik, majd megfőzik. A paradicsom és a lecsó eltevésének ideje most is tart, mert szerencsére elég jó volt a termés. Aki szereti a lecsót – télen is szívesen készíti.
Ami a későn érő paradicsom felhasználást illeti, Fister Juditnak erről is van saját, bevált tapasztalata: – Kordonra futtatott koktélparadicsom termett tavaly a kertemben. Amikor hűvösebbre fordult az idő, leszedtem a zöldebb szemeket is, vagy három nagy vödörnyi maradt belőle. Már savanyúnak sem kellett – tettem el belőle eleget. Kiterítettem tálcákra az egészet, és a spájzban tároltam: bepirult valamennyi... Még december elején is azt ettük. Természetesen nem olyan az íze, mint amit a nyári nap érlel, de azért jó, ha a saját nevelésű paradicsomunkat esszük, amiről tudom, hogy jó régen kapott permetszert...
Most viszont itt a szüret ideje: Fister Judit azt mondja, jó termés várható. A szüret és a pálinkafőzés időszakában a megfelelő tárolóedények beszerzése válik fontossá. A régi öregek a hagyományos fahordókat tisztítják gondosan, hogy abba az új bor belekerülhessen. – Korábban a szőlősgazdák havonta kénezgették a hordót, szüret előtt átmosták, teljesen kiszárították, és ismét kapott a hordó egy teljeskörű kénezést – meséli Fister Judit, aki hozzáteszi: ma már saválló bortartályokat használnak. Ebből többféle méretű beszerezhető: van a saválló bortartályon egy porvédő külső fedő és egy merülő fedő. Étkezési parfinolajat is kell adagolnunk (1 hektoliterhez 1 deciliternyit), a merülőfedő ezt aztán szétteríti, és ezzel zárja el a levegőtől a bort. Alul pedig egy csapon engedhetjük ki a kívánt bormennyiséget...
A bor végső tárolására ez a modern eszköz kiváló. Ha elfogy belőle a nedű, egyszerűen elmossák. Efféle tartályokat használnak egyébként a pálinka tárolására is. Fister Judit azt mondja, ma már nem csak a házilag, a családi recept alapján készült befőttel, lekvárral kedveskednek egymásnak az emberek. Sokan szívesen töltik szép üvegekbe a saját borukat vagy a kertjükben termett gyümölcsökből főzött pálinkát. Nagyszerű ajándék ez is az őszi névnapokra, házibulikra...