Hírek

2012.10.07. 06:44

Negyedszázada gombásznak, most pedig ünnepelnek

Vértesboglár - Ha ősz, akkor itt a gombaszezon gondolják a laikusok. Pedig gomba tavasszal, sőt télen is van - mondja Várhidy Zsuzsanna, a Székesfehérvári Gombászok Baráti Körének vezetője. A baráti társaság a jövő héten ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

Házi Péter

- A Székesfehérvári Gombászok Baráti Körét 1987 október 7-én alapította Dravecz Tibor. Maga köré gyűjtötte ismerőseit, barátait és mindazokat, akiknek hasonló érdeklődési körük volt és van a mai napig. Valójában nem vagyunk bejegyzett egyesület, inkább csak baráti társaság, jelenleg közel hetvenen vagyunk, de volt, hogy kilencven tagot is számláltunk - mondja Várhidy Zsuzsanna, a kör vezetője, akit arról kérdeztünk, mikor érdemes gombászni indulnunk. - Október 20-án, szombaton tartjuk Dravecz Tiborral, a baráti kör örökös vezetőjével a jubileumi túránkat Sukorón. Arra mindenképpen érdemes eljönni! Nem vagyunk egy "hivataloskodó" kör, bárki részt vehet az általunk szervezett túrákon, örömmel fogadunk mindenkit - folytatja Zsuzsanna, aki szerint az idei év eddig nem volt túl kedvező a gombászok szempontjából.

Nem voltak igazán nagy esők, csak kisebb területeken volt annyi nedvesség, hogy érdemes legyen gombát keresni. Így például az április végén tartott első túrán, amelyet a Vértesben lévő Horog-völgybe szerveztek, kucsmagombából viszonylag szép számmal találtak. Azért is érdemes a csoporttal tartani, mert például erre a helyre is csak engedéllyel lehet bemenni, amit a kör megkapott. - Sokan azt hiszik, csak ősszel érdemes gombászni, holott erre nyáron is van lehetőség. Mondjuk az idei év ebből a szempontból kirívóan rossz volt a szárazság miatt. Az elmúlt hetekben azonban megjelentek a kevésbé gyakorlottak számára is könnyen felismerhető őzlábgombák, de található nyári laskagomba, petrezselyemgomba is. Hamarosan várható a pereszkefélék megjelenése, a fenyvesekben a rizikék és persze a rókagomba. Való igaz, hogy ősszel többfajta gomba lelhető fel, mint tavasszal - árulta el Várhidy Zsuzsanna.

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Vásárosnaményben az országos gombász találkozót, amelyre az ország minden részéből érkeztek: a közös túrán számtalan fajta és féle gombát szedtek össze. Ezeket aztán a nap végén kiterítették egy nagy asztalra, s kielemezték, melyik milyen gomba. Ebből nagyon sokat lehet tanulni, hiszen a nem ehető fajták mellett a ritka, de ehető fajtákat is megismerheti az ember. - Alapszabály a laikusok számára, hogy csak azt a gombát szabad leszedni, amit teljes biztonsággal felismernek. Ha a legkisebb kétség is felmerül a leszedett gomba fajtáját illetően, mindenképpen forduljunk gombavizsgálóhoz, aki a piacon elvileg minden nap megtalálható - ajánlja a szakember, aki a kilencvenes évek legeleje óta foglalkozik gombászkodással. Kevesebb pénzük van manapság az embereknek, megnőtt-e ettől azok száma, akik a spórolás miatt szednek gombát étkezési célból?- tettük fel a kérdést. Zsuzsanna szerint ez a jelenség inkább a Zemplénben, a keleti régiókban fordul elő. Arrafelé sokaknak pénzforrás a vargánya vagy a rókagomba, amit a piacon át is vesznek, ám Fejér megyében nincsenek olyan gombatermő helyek, amelyek folyamatosan ellátnák gombával azokat, akik ebből próbálnának megélni.

Mint Zsuzsa mondja, Székesfehérvár lakói nem igazán gombaismerők, szemtanúja volt például annak, hogy a piacon finom vargányát árultak, de nem fogyott el... Amúgy nagyon jó gombászhelyek vannak a környéken, a Velencei-hegységben, a Vértesben, de Várpalota, Tés, Jásd környéke is kiváló helyszín, igaz, utóbbiak már a megyehatáron kívül vannak. - Ismereteket csak tapasztalással lehet szerezni, könyvből nagyon nehéz. A közös túrákon mindig segítünk a kezdőknek felismerni a gombát. A legfontosabb, hogy a gyilkos galócát minden állapotában felismerjük, mert ez halálosan mérgező. Vannak hasonló méreganyagot tartalmazó gombák, de ezek általában úgy néznek ki, hogy az ember alapból sem szedné le őket, mert például túl kicsik, így talán kevésbé veszélyesek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!