Hírek

2013.04.18. 16:37

Lőttek a börtönnek

Székesfehérvár - A Palotavárosban, nem messze egy sörözőtől április 16-án, fényes nappal, fél egy körül a gázpisztolyával egyszer a levegőbe lőtt. Lett is riadalom a környéken. Ma felmentették.

Mármint a  felfegyverkezve  elkövetett garázdaság bűntettének vádja alól. Mert szabálysértésben vétkesnek  találta  az 1992-ben született  E. Patrik  Balázst   a Székesfehérvári Járásbíróság.  Megyeri  Mária  bíró ezért   három nap elzárásra ítélte, amit azonban az őrizetben letöltött.  A   dátumokból  a laikus is láthatja, hogy  gyorsan, úgynevezett bíróság elé állítással  lefolytatták az eljárást. A tényállás   egyszerű,  a     férfit azonnal őrizetbe vették,  beismerte a tettét,  a pisztoly megkerült,  bonyolult bizonyításra nem volt  szükség.  A fehérvári járási ügyészség  bíróság elé vitte  az ügyet...

Az ügyész végrehajtandó szabadságvesztést kért  E. Patrik Balázsnak, mellékbüntetésként pedig közügyektől eltiltást,  emellett indítványozta, hogy  ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani.   A  férfi ugyanis  büntetett előéletű, sőt, az ügyész   megfogalmazása szerint  különös visszaeső, akit korábban is zömmel garázda jellegű   cselekményekért marasztaltak el.  Mostani tettét ráadásul  a   feltételes szabadság hatálya alatt követte el.

 

A  vádlott beismerte, és mint a végén mondta, megbánta tettét.  Magánéleti gondokat említett: összeveszett édesanyjával, el is ment otthonról, napokig barátjánál aludt. Aztán   fogta  a bizonytalanul eredetű, engedély nélkül tartott gázpisztolyt, és céltalanul bóklászni kezdett.   Megpattant benne valami,  és a levegőbe lőtt - arra nem  figyelt, hogy vannak-e  emberek a környéken. Utána elszaladt, a pisztolyt eldobta.

Az  ügyvéd ismeri a férfi  előéletét.Elmondta, hogy  ezt megelőzően utolsó tettét 2011-ben követte el. Feltette a kérdést, hogy szükség van-e a legsúlyosabb szankcióra, nem elég-e a közérdekű munka.

A bíró   felmentette a  felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének vádja alól E. Patrik Balázst.   A garázdaság törvényi tényállási eleme  ugyanis a személy vagy dolog elleni erőszak. A levegő pedig e pillanatban nem tekinthető dolognak.  A kirívóan közösségellenes magatartás és a gázpisztoly engedély nélküli tartásának szabálysértései miatt azonban büntette...

A határozat nem jogerős, az ügyész  fellebbezett. Másodfokon a Székesfehérvári Törvényszék dönt majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!