Hírek

2013.05.07. 10:18

Herendi porcelánkincsek Fehérváron

Székesfehérvár - Herend köszönti Szent István városát címmel rendeznek herendi porcelánkiállítást a Szent István Király Múzeumban. A megnyitó május 10-én, pénteken, 17 órakor lesz.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éves működése alatt a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Több mint 16 ezer különböző formát és 4 ezer különböző mintát számláló termékválasztékuk közepette is megőrizték egyediségüket, hiszen máig kézi úton készítik a szépséges porcelán tárgyakat. Mindezekből a kincsekből nyújt ízelítőt a május 10-én, pénteken a  múzeum dísztermében megnyíló, az emlékévhez kapcsolódó  kiállítás. Itt több mint ötszáz kiállítási tárgyon keresztül ismerhető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra, amely a legnagyobb a világon - mind gazdasági súlyát, mind az értékteremtő munkavállalói létszámot, mind a 60 országra kiterjedő értékesítési hálózatát tekintve.

Az út, amely idáig vezetett közel két évszázad töretlen munkáját dicséri. 1826-ban, az üzem alapításakor még az alapító sem remélte, hogy egyszer a Herendi porcelánok a világ minden lakott földrészén ismert és elismert remekművek lesznek. Hogy a császárok, királyok, s más prominensek fogyasztják Herendiből fejedelmi ebédjüket, díszítik velük otthonukat. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke   elmondta, hogy  187 éve gyakorlatilag ugyanúgy, kézi úton készíti a szépséges porcelán tárgyakat.

A kézműves technológia legszebb és legigényesebb darabjait  szeretnék  bemutatni a kiállításon. Meglepetésként  Szent István emlékéhez is kötődve  személyéhez, a valláshoz kötődő tárgyak csoportját is, hiszen a manufaktúra termékpalettájában szinte nincs olyan kiemelkedő személyiség, alkalom, ünnep, téma, amelyhez kapcsolódóan ne készítettek  volna hozzáillő porcelánokat.

Herend a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség része. Az ott gyártott  szépségekből mutatnak be  több száz munkát, a legismertebb Herendi daraboktól kezdve a legújabb termékfejlesztésekig  és  a kiváló iparművészeti alkotásokig.  A Herend köszönti Szent István városát című porcelánkiállítás megnyitóján köszöntőt mond Cser-Palkovics András  polgármester, Kőrös Endre és Simon Attila, a porcelánmanufaktúra zrt. vezérigazgatója.    A tárlatot Vargha Tamás  államtitkár nyitja meg.   A kiállítás július 31-ig tekinthető meg,  szerdától vasárnapig   10-től 18 óráig  várja a látogatókat a Fő utcai épületben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!