Hírek

2013.05.31. 14:24

Ritkább a rántott hús, de több az elhízott gyerek

Fejér megye - A kormányhivatal népegészségügyi szolgálata felmérése szerint általános iskolában az elhízott diákok aránya eléri a harminc százalékot, míg húsz éve még 5-8 százalék volt.

Tribolt Lajos

A Székesfehérváron és Dunaújvárosban  egy-egy iskolában végzett felmérés szerint az általános iskolások közül minden harmadik túlsúlyos -  tájékoztatott vizsgálatáról Varkoly Eszter, a megyei kormányhivatal népegészségügyi szervezete egészségfejlesztője. Az eredmény annak fényében különösen riasztó, hogy a mintegy húsz évvel ezelőtti vizsgálat a korosztályban még csak 5-8 százalék túlsúlyos gyermeket regisztrált.

A Tóvárosi Általános Iskola ebédlőjében  az alsó tagozatosok étkeztek érkezésünkkor. A tésztával tálalt pulykapaprikás ízlett  a 4. a diákjai többségének. Osztályfőnökük, Nagyné Moharos Márta, aki együtt ebédelt a gyerekekkel, azt mondta, elégedettek az étel minőségével és a diákok repetát is kapnak, ha akarnak. A konyha vezetője, Horváth Ferencné elmondta, hogy két éve kaptak egy ÁNTSZ ajánlást az étrendre, annak próbálnak megfelelni.

Kupi Fanni, Magyari Virág és Menyhárt Anita mögött a 4. a többi diákja az iskolai menzán.  A pénteki étel ízlett a  nagy többségüknek (Fotó: Nagy Norbert)

A sót és a cukrot alapvetően csökkentették már az ételekben, s változtattak a menün is. Mint mondta, korábban hetente adtak rántott húst, most már csak úgy három hetente.  Halat szívesen készítenének, de sajnos a gyerekek részéről nem túl jó a fogadtatása. A tányéron hagyják sokan a tisztán zöldséges köretet is, míg a rizibizi elfogy. Nincs sikerük a rakott zöldségekkel - babbal, karfiollal - sem, mert nem igazán kell a gyerekeknek. Mivel mindig kétféléből választhatnak, a rakott zöldségekből 50 adag ha elfogy, míg a másik ételből ötszáz.

A konyhavezető hozzátette: egyedül az iskolai menza nem tudja megváltoztatni az étkezési szokásokat, ehhez a család is kell.

A felmérést végző Varkoly Eszter szerint a diákok elhízásában szerepet játszik a mai világ, ahol sokat ülnek a számítógép előtt és keveset mozognak, de belejátszanak a gyorséttermek is. Ő is azt mondja, a család nagyon fontos, az ő mintájuk kellene az együtt mozgásban és a kulturált étkezésben is.

A gyerekek több mozgását hivatott elősegíteni a mindennapos testnevelés bevezetése. A szeptembertől indult program ebben a tanévben az 1., 5. és 9. évfolyamosokat érintette. Ők jövőre ezt így folytatják, míg a helyükre kerülő évfolyamok is mindennapos testnevelésben vesznek részt.

A Szent István Szakképző Iskola testnevelési tanára, Juhász Gábor úgy véli, míg a kilencedik osztályban igaz a harmincszázalékos túlsúlyossági arány, addig a felsőbb években akár az 50 százalékot is elérheti. Az említett mindennapos testnevelésben részesülő diákoknak heti három óra az osztályzásba is beszámít, további két órát sportköri részvétellel kell eltölteni.

Ám gondot okoz a kis méretű tornaterem, ami rossz idő esetén szinte lehetetlenné teszi a megfelelő foglalkozást. Azt nem tudja elképzelni, hogy a jövő évben a duplájára növő létszámmal mit tudnak kezdeni. Az is gond, hogy a diákok egy része nem hoz megfelelő felszerelést, így nem tud részt venni  a foglalkozásokon. Nekik a tollaslabdát vagy az asztaliteniszt ajánlják. A tanár szerint az elhízott gyerekek között a leggyakoribb, hogy nem hoznak felszerelést, így ők maradnak ki leginkább a mozgásból. Márpedig Varkoly Eszter szerint a WHO napi harminc perc aktív testmozgást tart szükségesnek.

A helytelen táplálkozás és a mozgáshiány  a két legfontosabb elhízási tényező. Juhász Gábor gyakorló pedagógusként azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a boldogtalanság a túlzott evés forrása lehet a fiataloknál!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!