Hírek

2013.06.20. 14:14

Nyomor a váróban - Olvasónk a laboratóriumi vizsgálatokra kérdezett

Az egészségügyben dolgozók gyakran érezhetik úgy, méltatlan bírálat éri őket. Meg kell felelniük a rendkívül komoly szakmai elvárásoknak, de válaszolniuk kell a panaszokra is.

Tihanyi Tamás

Minap olvasói levél érkezett lapunkhoz, amelynek írója azt kérte, munkatársunk menjen el a Szent György Kórház laboratóriumába. Szerinte látni fogjuk, minimum 200 (!) ember nyomorog a labor előtt, ebből a fele sorban áll.

Olvasónk kérdéseket is feltett. Miért kell ilyen nyomorban lenni gyereknek, mozgásképtelen vagy abban korlátozott betegnek, öregnek, fiatalnak? Miért kell még egyszer sorban állni, ha már van időpont? Miért van csak 15 óráig nyitva a labor? Miért nem veszi le a háziorvos a labort és küldi be? Kinek az érdeke, hogy ilyen körülmények legyenek?

Egyrészt valóban ellátogattunk a laboratóriumba, másrészt a feltett kérdéseket tolmácsoltuk Dr. Kellner Viola szakmai igazgatónak, osztályvezető főorvosnak.

A Synlab Székesfehérvári Laboratórium a Fejér Megyei Szent György Kórház diagnosztikai tömbjének 3. emeletén található. Ellátja a kórház területi ellátási körébe tartozó járó- és fekvőbetegeket. Ambuláns mintavétel, klinikai kémia, hematológia, hemosztazeológia, immunkémia, széklet és vizelet analitika vizsgálatok végzése folyik, de ott készülnek a  Synlab hálózatának thrombofilia vizsgálatai is.  A laboratóriumban szakorvosok, biológusok, analitikusok, szakasszisztensek és laboratóriumi asszisztensek dolgoznak.

Kellner Viola elmondta: a 10 év alatti gyerekek vérvétele a kórház  vezetőségének együttműködésével 2010 februárja óta a gyermekosztályon történik. A fekvőbetegek otthoni mintavételét támogatják, mintavételi eszközt is biztosítanak a vérvevő számára.  Az időpontfoglaláskor csak az alapadatok felvétele történik. A kötelező jogviszony-ellenőrzés és a szükséges mintavételi eszközök feliratozása, előkészítése is a bejelentkezéskor történő adatfelvitellel együtt kell, hogy megtörténjen. Ennyiben speciálisabb a laboratóriumi vizsgálatokra történő felvétel, mint az egyéb szakrendeléseké. Gyűjtött vizeletvizsgálatok esetén  a szükséges adatok  a gyűjtési idő és mennyiség  sem lehet ismert még az időpont kérésekor.

A főorvos hozzátette: a laboratórium nyitva tartása az érvényes Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  engedélyének megfelelő. A kórházvezetés által a háziorvosok között lefolytatott korábbi közvéleménykutatás alapján csupán egy (!) kolléga igényelte volna a helyben történő mintavételt. Az azóta ilyen igénnyel jelentkező háziorvosoknak biztosították a korlátozott számú mintabeszállítási lehetőséget. A 21  éve  elkészült épület tervezésekor ennyi hely adatott a laboratóriumi váró céljaira, ami az akkori betegforgalomnak megfelelő is volt. Az azóta megnövekedett forgalmat az épület nem tudta méretben követni...

A laboratórium a minőségbiztosítási rendszerben évek óta  kiemelkedő teljesítményt nyújt. Minőségi munka folyik jól képzett szakmai gárdával, új műszerekkel, megfelelően továbbképzett személyekkel, megbízható vizsgálati eredményekkel - zárta szavait Kellner Viola, aki 17 éve dolgozik laboratóriumban, és ennyi idő alatt óriási fejlődésnek lehetett tanúja a betegbiztonság és a minőségbiztosítás tekintetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!