Hírek

2013.12.16. 13:02

Tankerületi konferencia a közoktatásról Lepsényben

Lepsény - A tankerületi konferencián levetítették Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár előadását, illetve ismertették prezentációját, melyet a felálló Nemzeti Pedagógus Karról tartott Budapesten.

V. Varga József

A Nemzeti Pedagógus Kar, mint önkormányzattal rendelkező köztestület, a pedagógusok legfőbb konzultációs testületeként működik majd. Elhangzott: előkészítő bizottság dolgozik a területi küldöttgyűlés tagjainak megválasztásával, az országos küldöttgyűlés alakuló ülésének előkészítésével és lebonyolításával, továbbá a Kar tisztségviselőinek és bizottságainak megválasztásával összefüggő feladatok ellátásában.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ polgárdi tankerülete szakmai konferenciát rendezett a közoktatás aktuális kérdéseiről hétfőn Lepsényben, a művelődési házban. A járás iskoláiban és óvodáiban dolgozó pedagógusokat, valamint a megyei társ tankerületek vezetőit Péterfalvi Lajos tankerületi igazgató köszöntötte. Kiss István polgármester örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatnak ennyi pedagógust, s röviden a települést is bemutatta.

Lepsénynél még megvolt - dörmögte az egyik sorból a nem éppen csikókorú férfiú, Nóti Károly klasszikus jelenetének címére utalva. Hogy pontosan milyen összefüggésben is említette mindezt, nem közölte a szünetben a krónikással.

Thaisz András, a közoktatásért felelős államtitkár főtanácsadója egyebek között a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőről és tantárgyfelosztásról szólt előadásában, eloszlatva azt a tévhitet, hogy akinek nincs 26 órája, az nem foglalkoztatható teljes munkaidőben. Kitért az egyenletes munkaterhelésre, az eseti helyettesítésre, a pedagógiai-szakmai ellenőrzésre, a tanfelügyeleti rendszerre, a pedagógusi és intézményi ellenőrzés területeire, a minősítési  rendszer mikéntjére, a nyolc alapvető pedagóguskompetenciára.

Somodi László mozgáskoordinácós szakértő, labdarúgó szakedző, a Bőrlabda FC alapítója, elnöke új szellemiséget képviselő szakmai anyagáról beszélt. Arról, hogy mentális tréningen keresztül stimulálják az idegpályák fejlődését, ami a gyerekek gyorsabb gondolkodásához vezet. Megkezdték a polgárdi járásban az óvodai sportélet kialakítását, illetve kistérségi sportközpont létrehozásáról gondolkodnak.

Szabó Mária, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója a hiányszakmákról, az ösztöndíj-lehetőségről szólt, kiemelve annak fontosságát, hogy már a 6-7. osztályosok körében célszerű megkezdeni az adott pályára irányítást. Részt vett a szakmai tanácskozás munkájában Andavölgyi Ferenc, a Fejér Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetője is.

A Fekete István általános és művészeti iskola 3.a osztályosai karácsonyi betlehemezéssel kedveskedtek a vendégeknek, tanítónőjük, Benkucs Lászlóné Katalin vezetésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!