Hírek

2014.06.20. 10:49

Ítélet után: megszólalt a móri fegyverek megtalálója

Nem kaphatja meg a 25 milliós nyomravezetői díjat a móri vérengzés fegyvereinek megtalálója. A Fejér Megyei Hírlapnak azt nyilatkozta: csalódott az ítéletben.

S. Töttő Rita

Ahogy azt megírtuk, a Fővárosi Törvényszék kimondta: nem jár a 25 millió forintos nyomravezetői díj Szebenyi Istvánnak, aki 2006-ban megtalálta az erdőben a móri vérengzéshez és a veszprémi postásgyilkossághoz köthető fegyvereket, tárgyakat.

- Természetesen csalódott voltam az ítélet kihirdetésekor, bár valójában erre lehetett számítani - árulta el a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Szebenyi István, aki hozzátette: - Mindenki tisztában van azzal, hogy igazam van, de jogilag ki lehet ebből hozni ezt is.

Majd hozzátette: szerinte a bíróság nem értékelte azt az érvelésüket, hogy a nyomozás során megszerzett információk, adatok, egy egységes láncolatot képeznek.

- Ha ez a láncolat megszakad - mondja -, a nyomozás elakad, vagy mint a mellékelt ábra mutatja, tévútra fut. A láncolat újra összeillesztése volt valójában az, amit én produkáltam, és ennek eredményeként fogták el rekord gyorsasággal a valódi elkövetőket.

Szebenyi István szerint a Törvényszék inkább csak azzal a részével foglalkozott, hogy a kiírás szó szerinti értelmezése alapján nem járt neki a díj, hiszen "az elkövető személyére, tartózkodási helyére" vonatkozó konkrét információt nem szolgáltatott.

- Azzal az érvelésemmel sem foglalkoztak, hogy az általam megtalált fegyvereken, lőszereken DNS mintát találtak, mivel ezzel a rendőrség már korábban is rendelkezett. Erre azt kérdeztem, hogy amennyiben rendelkeztek már az elkövetők DNS profiljával, de elmondásuk szerint nem tudták azt kikhez kötni, akkor miért fizették ki mégis a 25 millió forintot valakinek, aki hamisan vallott Kaiserékra? Akkor miért nem vizsgálódtak alaposabban? Miért nem győződtek meg arról, hogy kié az a DNS, ha nem Kaisertól származik? Akkor ennek ellenére fizettek, velem pedig most a kiírás szövegén vitatkoznak - árulta el érvelése részleteit a fegyverek megtalálója, aki még a Kúriához fordulhatna felülvizsgálati kérelemmel, de azt mondja: minek?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!