Hírek

2016.12.16. 11:51

Elismerte őket az állatorvosi szakma

Fejér megye – Móri szakember lett idén az Év Állatorvosa Fejér megyében, az életműdíjat pedig ráckeresztúri állatorvos vehette át.

S. Töttő Rita

Azon túl, hogy jó szakember, Németh Kálmánnak még jó humora is van és ennek megfelelő vicces történettel vázolta fel egyébként kicsit szeleburdi személyiségét, amikor átvette az Év Állatorvosa kitüntetést a XV. Fejér Megyei Állatorvosi Emléknapon: – Feleségem szólt egy fárasztó nap végén, hogy őt hívták, mert ott felejtettem az utolsó helyszínen a mobilomat.

Amikor visszamentem érte, mondta a hölgy, hogy megszólalt a készülék, ezért vette észre, hogy ott maradt. S amikor felvette, közölték vele, hogy ott hagytam a táskám az előző helyszínen – mesélte az állatorvos, aki meghatódva, feleségének is megköszönve vette át az elismerést.

Németh Kálmán móri állatorvos a kulcsi eseményen: ő lett az idei Év Állatorvosa Fejér megyében

Németh Kálmán a székesfehérvári József Attila Gimnázium kémia tagozatos osztályában érettségizett 1980-ban, s még ebben az évben felvételt nyert az Állatorvostudományi Egyetemre, amit Cum Laude minősítéssel 1985-ben végzett el.

Ezt követően – 1985. december 1-jén- helyezkedett el az első, és azóta is egyetlen munkahelyén, a Fejér Megyei Állategészségügyi Állomáson.

Zamody János ráckeresztúri állatorvos kapta az idei esztendőben a a Dr. Lancz Endre Életmű Díjat

Munkáját élelmiszer-higiénikusként kezdte Soponyán a Vadex vadfeldolgozójában. Ezt a külső szemlélő számára kissé egyhangúnak tartott munkát nagy odafigyeléssel végezte, két alkalommal is kimutatott Trichinella spiralist a mintákban, ami miatt igazgatói dicséretben részesült. . Majd 1986 júniusában került Mórra városi élelmiszer-higiénikus állatorvosnak, majd 1990-ben körzeti állatorvos lett.

Ekkor választotta lakhelyéül Mórt, ahol azóta is családjával él. Színes egyéniségét jellemzi, hogy ezekben az években azért a zene területén sem tétlenkedett, a Los Andinos együttes tagjaként végigturnézta Olasz- és Franciaországot. Kollégái félig viccesen, félig komolyan azt is tartják róla: talán Magyarországon ő az egyetlen hatósági állatorvos, akinek olvasható az írásképe... A díj több mint 30 éves munkásságának elismerése.

Hátul az életműdíjas, elöl az év állatorvosa feleségével

A Dr. Lancz Endre Életmű Díjat Zamody János ráckeresztúri állatorvos vehette át. Az 1940.-ben, egyszerű munkásemberek gyermekeként született János az egyetemi évek után, cum laude minősítésű diplomájával a kezében gyakornokként kezdte, majd 1964-ben Ráckeresztúrra került, mint községi állatorvos.

1990-től több mint tíz évig a martonvásári vágóhídon a hatósági feladatok elvégzésére kapott megbízást. Ez idő alatt több alkalommal irányította a kiküldött állatorvos hallgatók vágóhídi gyakorlatát. Később nyugdíjba ment, tavaly pedig magán praxisát is feladta. Kerek pálya végén érkezett tehát az idei életműdíjjal az elismerés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!