Hírek

2017.05.23. 20:10

Fórumon mutatták be a megújuló városközpont terveit

CSÁKVÁR Nagy változás készülődik Csákváron, hamarosan megújul a városközpont. A látványterveket Bordás Péter tervező mutatta be a helyieknek a legutóbbi lakossági fórumon.

Laci Patrícia

A jövőben a polgármesteri hivatal és a Láng-ház közötti épületet átépítik, s kialakítanak belőle egy közel 300 fő befogadására képes rendezvénytermet. Sőt, az új létesítmény mellé egy városi teret is létrehoznak. A tervek elkészítésével megbízott cég munkatársai ügyeltek arra, hogy a rendezvényterem a polgármesteri hivatal felé is nyisson. Így, ha például egy kiállítást vagy eseményt nemcsak a négy fal között, hanem a szabad ég alatt is meg lehet tartani, a program helyszínéül szolgálhat a hivatal udvara, illetve a városi tér is. A rendezvényteremnek otthont adó ház másik felébe könyvtárt terveznek. Bordás Péter hangsúlyozta, az új épület küllemének megtervezését igyekeztek úgy elkészíteni, hogy az összhangban legyen a környezetével, emellett a település hangulatát is visszaadhassa.

A visszafogott külsőben mégis lesz frissesség, amellyel a fiatalok számára is csábítóvá válhat a létesítmény.

A Láng-háznál is várhatóak változások, de túlzott átalakításra nem kell számítani, az épületben két klubszobát alakítanak ki, s a Láng család tiszteletére még egy emlékszobát is létrehoznak. Egyébként az emlékszoba megvalósítását az egyik helybéli is szorgalmazta a lakossági fórumon. A Láng-ház mellett található fákkal kapcsolatban is érkezett jelzés. Az egyik lakos jelezte, a növényeket annak idején azért ültették a ház köré, hogy elszívja a nedvességet, ezért nem lenne jó, ha a fákat bántanák. Bordás Péter megnyugtatásul elmondta, a növényeknek nem esik bántódásuk.

A Vértes Múzeum melletti téren megújul a parkrész, itt szintén tarthatnak majd rendezvényeket: lesz például szabadtéri színpad, s egy közös sütőrész is. Illés Szabolcs polgármester reméli, a kivitelezés is olyan zökkenőmentesen zajlik, mint a tervezés folyamata. Hangsúlyozta, nem az volt a cél, hogy a 100 évvel ezelőtti városközpontot építsék újra, helyette egészséges átmenetet szeretnének képezni a múltbéli, a jelenlegi és a majdani városközpont arculata között. A következő lépés az engedély és a kiviteli tervek elkészítése. Mint megtudtuk, a kivitelezés várhatóan ősszel kezdődhet meg.

Több pályázatot is sikerült elnyernie Csákvárnak, így fejlődhet a turizmus és a közlekedés, ezekkel pedig a kisváros még inkább zöld településsé alakulhat. Az Ébner-házat részlegesen lebontják, majd újjáépítik, turisztikai fogadóközpontként hasznosítanák. Parkolókat építenek a postától a Berényi úti kereszteződésig, bicikliútvonalat a 8119. számú úton, a Galagonya Lovasfarmtól a Dózsa György utcán át a Kossuth utca, Rákóczi utca és a Berényi út kereszteződéséig, de a Kastélyparkban, s a Rákóczi utcában is létesítenek kerékpáros nyomot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!