Külföld

2011.04.28. 16:47

Törökországnak kevés a megkülönböztetett partnerség az EU-val

Törökország számára "nem opció" a megkülönböztetett partnerség az Európai Unióval, és sajnálja, hogy véleménye ez ügyben eltér Ausztriáétól - állapította meg a Kurier című osztrák lapnak adott interjúban a török államfő.

MTI

Abdullah Gül hétfőn kezdődő ausztriai látogatása előtt nyilatkozott a független osztrák újságnak, amely internetes oldalán közölte az interjút csütörtökön.
 A török elnök hangsúlyozta, hogy országa folyamatosan veszi át az EU szabályait és normáit. "Gazdaságilag és biztonságpolitikai szempontból nagyon sokat hozunk, és sok természeti erőforrásunk van" - érvelt országa teljes jogú EU-tagsága mellett.
"Már most megkülönböztetett partnerségi kapcsolatunk van az EU-val. Vámunióban vagyunk vele. Célunk a teljes jogú tagság" - mondta, hangsúlyozva, hogy a végén az osztrák nép is látni fogja, hogy Törökország EU-tagsága nem teher, hanem esély.
Az osztrák integrációs politikáról szólva Gül úgy vélte, javítani kell az Ausztriában élő törökök helyzetét. "Az óvodában, az iskolában, az egyetemeken bővíteni kell lehetőségeiket. Természesen mindkét nyelvet, a németet és a törököt is nagyon jól meg kell tanulniuk" - mondta.
Emlékeztetett arra, hogy Ausztriában az iszlám elismert vallás. "Ausztria egy birodalom örököse, multikulturális ország. Ennek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy még több toleranciát tanúsítson más emberek és vallások irányában" - jegyezte meg.
Az arab világban zajló forradalmakról szólva kijelentette: amennyiben demokráciáról, emberi jogokról, alapvető szabadságjogokról van szó, Törökország támogatja ezeket a mozgalmakat. "Azt kívánjuk, hogy a reformok és fejlemények vérontás és az országok felosztása nélkül, külső beavatkozástól mentesen menjenek végbe".
A szíriai fejleményekről úgy vélekedett, hogy a reformok feltartóztathatatlanok. "Reméljük, nem lesz polgárháború, és a reformokat sikerül keresztülvinni" - fejtette ki a török államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!