Kultúra

2009.06.15. 02:28

Akiért a muzsika szólt...

Székesfehérvár - Szombaton egész délutánra beköltözött a zene - kiállítással, kis színházzal, egybekkel tarkítva - az Öreghegyi Közösségi Ház hangulatos udvarába.

Szabó Zoltán

A volt igazgatóra emlékeztek, érte szólt a zene. S habár tudtuk, hogy Tóth Istvánról (Pistáról) szól ez a nap, mégis szívszorító volt meghallani a hangját és megpillantani az arcát a ház nagytermében. Levetítették azt az interjút, amely halála előtt néhány héttel készült. Ott, a teremben kiállítást is berendeztek. Azokból a művekből, amelyet a Küldjön egy angyalt! című felhívásra képző- és iparművészek, kézművesek küldtek, adtak. A műveket vásárlásra kínálták, s a bevételvől szeretnék létrehozni a Tóth István-emlékplakettet, melyet évente, augusztus 19-én, az Öreghegyi mulatságokon adnak át egy-egy olyan szakembernek, aki sokat tett a közművelődésért. A plaketten Tóth Pista arcképe látható, ugyanaz, mint amely a közösségi házban elhelyezett emléktáblát is díszíti. László István munkája a dombormű, alatta a vésett felirattal: Tóth István igazgató, 1993-2006. A szombat esti avatáson egyébként Kolozsvári Kende beszélt, aki egykoron a közösségi ház igazgatóhelyettese volt.

Viszont ez a délután nem csak a szomorú emlékezésről szólt. Akinek kedve volt, megnézhette Rutkai Bori június 21-éig még látogatható kiállítását. Játékos tárlatvezetést is rendeztek, a vállalkozó kedvű gyerekek pedig lerajzolhatták azt, ami a szellemes-ironikus Rutkai-művekről eszükbe jutott. A ház napfényben fürdő udvarán fellépett a Pathália Színkör - Kozáry Ferenc színművész, művészeti vezető elégedetten nyugtázta, ügyesek voltak tanítványai. Táncolt a TáncolKodó, azaz a Kodolányi János Főiskola táncegyüttese (művészeti vezető Hahn-Kakas István és Tombor Bea), énekelt a Nosztalgia Nyugdíjasklub énekkara. A táncházat Gula Miklós és a Barátok zenekar vezényelte, színpadra lépett a kitűnő Tilinkó zenekar és az emléktábla avatása után a Vujicsics együttes.

Na és természetesen a Leonardo Jam, amelynek eredeti felállása a következő volt: Tóth István (hegedű), Pinke Miklós (dob), Szakál Béla (konga), Gimesi Szabolcs (doromb), Falvay Miklós (gitár), Kis Róka Csaba (basszus). Az új Leonardoban Pinke és Falvay mellett Fodor Papp Zoltán (gitár, ének) és Kiss Gyula (basszus) játszik, illetve zenélt szombaton. S a koncert végén Tóth Pista hegedűje is megszólalt, cd-ről.

Az angyalos művek közül egyébként Ujházi Péter, Haraszti Zsolt, Klotz Miklós és Szünderné Havasi Erzsébet alkotása kelt el eddig. Aki vásárolni akarna a további alkotásokból, ezen a héten még érdeklődhet az Öreghegyi Közösségi Házban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!