Kultúra

2014.07.20. 17:25

Máig élő gyökereink

A Verebi Vitéz Napján vendég volt Bíró András Zsolt antropológus, a Kurultáj főszervezője, aki a Fejér Megyei Hírlapnak az esemény részleteiről beszélt.

Tihanyi Tamás

Ebben az esztendőben augusztus 8-tól 10-ig Bugacon rendezik meg a Kurultájt, amely immár Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, és amelyen számos Fejér megyei hagyományőrző csoport és egyesület is képviselteti magát.

Bíró András Zsolt lapunk kérdésére elmondta: a résztvevő nemzetek és törzsek között ott lesznek az azeriek, az avarok, a baskírok, a bolgárok, a balkárok, a burjátok, a csuvasok, a gagauzok, a kabardok, a karacsájok, a karakalpakok, a kazakok, a kazakisztáni madjarok, a kirgizek, a kumikok, a mongolok, a nogajok, az üzbégek, a tatárok, a törökök, a tuvaiak, a türkmének, az ujgurok, a yakutok, az üzbegisztáni madzsarok, és természetesen mi, a magyarok.

A Kurultáj szó az altáji nyelvben törzsi gyűlést jelent. Ez a szó a törzsi rendszerben és az arra épülő törzsi szövetségekben élő sztyeppei lovasnomád kultúrák szinte mindegyikében megtalálható és megtalálható volt. A magyar törzsek is tartottak törzsi gyűléseket. Az első modernkori, magyar részvétellel megtartott Kurultájt 2007-ben rendezték Kazakisztánban, Saga településen. Azon az eseményen a kazakisztáni madjar törzs ünnepelte máig élő rokonságát a magyar néppel: a kapcsolatot Bíró András Zsolt munkatársaival már 2006-ban bebizonyította. Az idei, magyarországi esemény nagyszerű találkozója lesz a magyarsággal rokon népeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!