Kultúra

2016.12.18. 21:05

Lengyel ünnep, gorálokkal - Ezúttal is összejöttek, a hagyományos, családias estre

Székesfehérvár - A jókívánságokkal kísért ostyatörés nem maradhatott el. Mint ahogyan az ünnepi közös vacsora sem.

Szabó Zoltán

Lengyel karácsonyestet rendezett a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a Klub Polonia a Művészetek Házában. Sorban érkeztek a családok a nagyterembe, ahol Andrzej Bernard Straszewski, a nemzetiségi önkormányzat elnöke fogadta, köszöntötte őket.

Ő mondta el nekünk, hogy a Klub Polonia a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület Fejér megyei tagozataként csaknem 30 éve működik már, az önkormányzat pedig pedig 1998 óta létezik.

A Bielsko Biala melletti településről érkezett gorál Kozianie dal- és táncegyüttes két év után ismét szerepelt a lengyel karácsonyon
Fotó: Koppán Viktor

Fehérváron körülbelül 30 olyan lengyel él, akik az 1970-1980-as években érkeztek Magyaroszágra. Egyfajta szívemigráció volt ez, mosolyog az elnök, hiszen nagyrészt házasságkötés révén kerültek ide. Vele is ez történt. Mellettük 86-an vannak, akik a népszámláláson lengyel nemzetiségűnek vallották magukat.

Hagyományosan összejönnek ilyenkor, karácsony előtt, így most is. A köszöntő után a Bielsko Biala melletti településről érkezett gorál Kozianie dal- és táncegyüttes énekelt karácsonyi dalokat. Ők már két éve itt jártak a lengyel karácsonyon, nagyon szép műsorral, így újra meghívták az együttest.

Az est végén is felléptek. S persze nem maradhatott el a lengyel szokás, a jókívánságokkal kísért ostyatörés és a vacsora sem. A Észak-Lengyelországból, Poznanból érkezett Straszewski úrtól egyébként azt is megtudtam, hogy az ottani és a magyar karácsony sokban hasonlít egymásra, családi ünnep mindkettő. S hogy mi hiányzik neki itt leginkább? Bizony a hó, amelyből sok hullott Poznan környékén ünnep táján. Ja, és a karácsony esti menü fontos része ott is a hal, főleg a ponty. Mellé a híres nemzeti étel, a bigos.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!