Kultúra

2017.04.21. 21:23

Díjátadóval kezdődött az Arany-emlékülés

Székesfehérvár - Az idei Arany János emlékévben a költő születésének 200. évfordulójára emlékeznek országszerte. Az intézmények, az irodalmi szervezetek számos programot szerveznek, ezek közé tartozott a pénteki fehérvári Arany-emlékülés.

Bokros Judit

A Városháza dísztermében előadásokra került sor, a kezdés előtt azonban egy díj is gazdára talált. Cser-Palkovics András polgármester Dienes Ottónak köszönte meg, amit a város közösségéért tanárként és művészként tett, tesz.

Cser-Palkovics András az ülés kezdetén adta át a díjat Dienes Ottónak
Fotó: Simon Erika

Cser-Palkovics András a rendezvény apropóján megemlékezett a város irodalmi életében pótolhatatlan szerepet betöltött Román Károlyról, akit aznap délelőtt temettek el. Az emlékülést levezető Bakonyi István irodalomtörténész ugyancsak ezt tette, s elmondta: az előadóknak szánt székek mellé egy plusz ülőhely is került, jelképesen, a tanár úr számára...

A kezdés előtt stílusosan egy szavalat is elhangzott: a tavalyi Versünnep győztese, Börcsök Olivér adta elő Arany János Él-e még az Isten? című versét. A közönség így hangolódhatott rá a Nagyszalontán született költőnkről szóló előadásokra.

Elsőként Nyilasy Balázs költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár beszélt arról, milyen kérdésekkel szembesülünk akkor, ha ma, ebben az évezredben a 19. századi Arany Jánost olvassuk. Az előadó utalt arra: a lírikus költészete identitásunk megéléséhez fontos forrás. Műveiben a haza szimbolikus értelmet nyer, e formában jelenik meg. Az irodalomtörténészek pedig manapság nehezen birkóznak meg ezzel a magyarságtudattal, ezért az egyik fontos feladat az, hogy visszaadjuk Arany magyarságának a becsületét.

Az előadók egy csoportja

Fölmerült még, hogy Arany műveinek jelentős része verses epika, s a szakma ezt sem tudja mindig az értékének megfelelően kezelni. Aztán, szóba került a költő emberi, költői attitűdjének értékelése, amely nem a válságérzetre épül. Költészete a szépre, a közösségire irányul, a teljesség látomását adja – fogalmazott Nyilasy Balázs.

Ezután Fűzfa Balázs, Sebők Melinda és Kardeván Lapis Gergely adott elő Arany Jánosról, majd egy film rövidített változatát is levetítették Nagyszalontáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!