Kultúra

2017.07.01. 08:40

Szaktáborok a Művelődési Központban - Belefeledkezni a mintába

SZÉKESFEHÉRVÁR A héten megkezdődött a kézműves szaktáborok szezonja a Megyei Művelődési Központban! Ezúttal is a csipkeverők kezdték a sort: az ország minden tájáról érkeztek a kézművesek a Fehérvári Csipkehétre, hogy egy hétig a sváb csipke készítésével ismerkedjenek.

Gábor Gina

Tizenkét résztvevője volt a héten az idei felnőtt szaktábornak: érkeztek kézművesek Debrecenből, Nyíregyházáról, Budapestről, Zalaegerszegről, de a szomszédos Komárom-Esztergom megyéből is. A csapat többsége nem először vett részt a csipkehét munkájában. Az asszonyok olyan csendben, elmélyülten dolgoztak a Megyei Művelődési Központ egyik eldugott termében, hogy alig találtam meg őket. A csipkehét szakmai vezetője, Kárpáti Veronika is azt mesélte: rettenetesen szorgalmasak az asszonyok, a szaktáborban minden percet kihasználtak, hogy haladjanak a csipkekészítéssel, akadt, aki éjfélig is dolgozott.

- A sváb csipke úgynevezett szabadon vert csipke, ami azt jelenti, hogy csak a széleken van tűzéspont. Sok múlik a csipkeverő szemmértékén is. Eredetileg a sváb csipkéhez nem használtak mintarajzot, ami alapján a csipkeverők gyakorta dolgoznak... Egyszerűen csak csíkos anyagot raktak fel a rámára, és a csíkok alapján tudták tartani a szélességet - mondta Kárpáti Veronika.

Varázslat a cérnaszállal - az asszonyok azt mondják, teljesen kikapcsolja őket a csipkeverés

A laikusnak úgy tűnhet, mintha a sváb csipkénél kevesebb volna a kötöttség, de épp ez a nehézsége. Kárpáti Veronika hozzátette: igen gyakorlott csipkeverőnek kell lennie annak, aki belevág, mert a munka akkor igazán szép, ha egyenletes.

Kárpáti Veronika csipkeverő évek óta visszajár tanítani Székesfehérvárra. Mindig más a téma, azt mondja, ezt a mintát azért választotta, mert az idén nincs a csipkehéten kezdő kézműves, és már tudta, hogy a résztvevők mire képesek... Könnyítésül Veronika pontos mintarajzokat készített.

A zalaegerszegi Pacsai Gézáné azt mesélte, olykor annyira belefeledkeznek a csipkeverésbe, annyira összpontosítanak a mintára, hogy nem is beszélgetnek. A csipkeverés számukra igazi kikapcsolódás, amit vonakodva hagynak félbe. A császári Bíróné Erzsébet szerint lenyűgöző, hogy mit lehet varázsolni egy cérnaszállal. Hujné Éva Tarjánból érkezett, és otthon is folytatja majd a munkát, a sváb csipkemintákat feltétlenül használja majd később is, elvégre az ő lakóhelye is sváb település...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!