Múltidéző

2022.11.08. 17:30

Asszonyhalál 1956. november 4-én - Akkor éjjel mindenki félt

Az 1956-os szabadságharc vérbe tiprásának legutóbbi évfordulóját követően több olvasónk is reagált arra az írásunkra, amely a székesfehérvári megtorlás egyik áldozatának sorsát idézte fel. Bodoki Pál rendőr törzsőrmester esetével részletesebben foglalkoztunk, a többiek nevét csak felsoroltuk.

Tihanyi Tamás

Az egykor a Csóri úton lakó Szabó János sírja. A 18 éves ipari tanulót is november 4-én, de őt a kórház előtt lőtték le a szovjetek. Sorsa egy másik szomorú történet

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bodoki meggyilkolását – a rendőr csak két nappal élte túl a 46. születésnapját – 1956. november 4-én végignézte az akkor maroshegyi gyerek Toplak László, aki ennyi idő elteltével döntött úgy, hogy megosztja az emlékeit. Akadt, aki tudni vélte, hogy évtizedekig azt terjesztették a Kádár-rendszerben, hogy forradalmárok lőtték le a rendőrt: ez természetesen nem volt igaz.  

Minap egy másik székesfehérvári olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy ő is hasonló emlékeket őriz egy aznap történt esetről. A rendszerváltás utáni években megjelent egyik helytörténeti feldolgozás a sok haláleset sorában említ két nőt, akiket szovjet járőr lőtt le a Felsővárosban, mi ezt is idéztük írásunkban, azonban Kovács Józsefné egy fontos részletet másként ismer.  

– Mi 1967-ben költöztünk el a Havranek utcából, a 13-as szám alatti házból. Az utca abban az időben még az Úttörő elnevezést viselte. Akkor még látni lehetett a lövések nyomát az ajtónkon, erre határozottan emlékszem – mondta az asszony, aki körülbelül húsz évig a hadkiegészítő parancsnokságon dolgozott.  

Az Úttörő utca egyébként az 1990-ban alakult Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány kezdeményezésére vette fel ismét Székesfehérvár első tűzoltó főparancsnokának a nevét. De hallgassuk tovább Kovácsnét.  

– A nővérem mindig azt mesélte, hogy az utca elejéhez érve kezdtek el lövöldözni a szovjetek, és a sorozatok végig szántották a házakat. Én még csak két éves voltam akkor, de arra az éjszakára emlékszem, mert mindenki nagyon félt, apám sem volt kivétel. Két nő, anya és lánya a munkából jöttek arrafelé, és beszélgetni kezdtek az ablakból kihajoló anyámmal, amikor eldördültek a lövések. Az asszony, az édesanya három lövést kapott, a leánya ötöt, de érdekes módon mégis a lány maradt életben. Anyám rohant el segítséget hívni. Tehát nem két áldozatot követelt ott a végzet, csak egyet. Még annyi rémlik az emlékeim közül, hogy az áldozat kislányára mi, azaz édesanyám vigyázott, azért jöhettek hozzánk akkor.  

Kovács Józsefné azt mondja, a történteket nem látta leírva soha, azután mástól sem hallotta, csak édesanyja elbeszéléséből ismeri a tragédia részleteit.  

– Arra emlékszem még, hogy szalmazsákon feküdtem. A nővérem hat éves volt akkor, a szobaajtó előtt állt, és amikor lőttek, hála Istennek nem találták el sem őt, sem az anyukámat. Mi ezt éltük át.   

A Havranek utca eleje a 13-as számmal ma, ahol tüzet nyitott a szovjet katona a székesfehérvári asszonyra és a lányára 
Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megye Hírlap 

Polgár Péter Antal „S falvak csöndjén dühök remegnek” című könyvében azt írta, hogy a tiszti klub előtt a szovjetek négy katonát veszítettek, közülük kettő később belehalt a sebeibe, de egyéb szovjet veszteség Fehérváron nem volt. Azonban ez indokolhatta, miért lehetett a szovjet katona olyan idegállapotban, hogy ártatlanokra nyitott tüzet nem messze a tiszti klubtól, az Úttörő utca elején. Kovács Józsefné megemlíti még, azt beszélték sokáig, a katonát később kivégezték az értelmetlen gyilkosság miatt. Az ilyesmi bőven belefért az akkori szovjet katonai eljárásrendbe, de ellentmond annak, amilyen szellemben a Vörös Hadsereg azokban a napokban letiporta a forradalmat. Nem valószínű, hogy civilek lelövéséért megbüntették saját katonájukat.  

Ki lehetett az áldozat a Havranek utcában? Sajnos Kovács Józsefné nem emlékszik a nevére. A bazilika falán lévő 1956-os emléktáblán három női név olvasható: Bernáth Katalin, Csányi Éva és Fülöp Józsefné. Átnéztem a rendelkezésemre álló listát, amelyen elvileg az összes magyarországi 1956-os áldozat neve fel van sorolva a legfontosabb adatokkal, ott is ezt a három személyt azonosítottam.   

Az akkoriban Abán élő Bernáth Katalin könyvelő két nappal a 21 születésnapja előtt lett a székesfehérvári szovjet sortűz áldozata 1956. október 24-én. Csakúgy, mint a 22 éves Csányi Éva betanított munkás, fehérvári lakos. A 47 éves Fülöp Józsefné takarítónő halálának napja azonban november 4, az asszony az Ybl utcában lakott. A halotti bizonyítvány „szovjet támadás” során „csipőlövés következtében elvérzést” említ, de a halál beálltának helyszíne a halotti értesítő szerint nem a Havranek utca, hanem a lakás az Ybl utcában.   

Talán ismét lesz, aki ennél is többre emlékszik, és egy újabb szomorú építőkocka kerülhet 1956 székesfehérvári áldozatainak képzeletbeli emlékművébe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!