Bulvár-celeb

2024.06.15. 16:31

Biztató jelek: Katalin hercegné megjelent III. Károly hivatalos születésnapján

Katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban III. Károly király 75. születésnapját.

MW

III. Károly hivatalos születésnapján az egész család együtt mutatkozott

Fotó: AFP

Az ünnepi alkalomból Katalin walesi hercegné, Vilmos trónörökös felesége is megjelent a nyilvánosság előtt. A hercegné daganatos megbetegedés miatt kemoterápiás kezelés alatt áll, ezért karácsony óta egyáltalán nem volt látható hivatalos eseményeken.

Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az uralkodó azonban néhány hét szünet után visszatért nyilvános közéleti feladataihoz.

III. Károly királynál az év elején daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, de néhány hét után visszatért közéleti teendőihez
Fotó: Anadolu via AFP

1748 óta a mindenkori brit uralkodó születésnapjának ünnepsége a Trooping the Colour, azaz a csapatzászlók stilizált bemutatása a hadsereg alakulatainak. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

Királyi megoldás

VII. Eduárd születésnapja - III. Károlyéhoz hasonlóan - novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan nagyszabású szabadtéri rendezvények megtartására, ezért helyezték át júniusra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt, bár ez alkalommal nem volt kegyes az időjárás: a szombati ünnepség hűvös, időnként napos időben kezdődött, viszont szakadó esőben ért véget - adta hírül az MTI.

Károly király második alkalommal vett részt uralkodóként a Trooping the Colour ceremóniáján. Édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében, életének 97., uralkodásának 71. évében hunyt el, és halálának pillanata óta III. Károly az Egyesült Királyság uralkodója.

Mindenki a hercegnét figyelte

A figyelem azonban ezúttal jórészt Katalinra összpontosult, ugyanis szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy a walesi hercegnő részt tud-e venni a szombati ünnepségen. Katalin előző este jelentette be személyes üzenetében, hogy jelen lesz a ceremónián. Hozzátette: reméli, hogy a nyár folyamán néhány további nyilvános eseményen is részt vehet.

Princess of Wales Kate Middleton appears in public for the first time in months
Katalin hercegné június 15-én gyermekeivel részt vett a király hivatalos születésnapi eseményén
Fotó: Anadolu via AFP

A 42 esztendős hercegnő januárban hasüregi műtéten esett át, és március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

Péntek esti újabb tájékoztatásában Katalin úgy fogalmazott: kezelése jól halad, de nincs még túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart.

A királyi család a brit királyi légierő bemutatóját figyeli
Fotó: AFP

Az ünnepség helyszínére, a lovastestőrség laktanyájának gyakorlóterére a hercegnő és három gyermeke hintón érkezett, épp úgy, mint III. Károly király és Kamilla királyné.  Az ünnepség után a királyi család tagjai visszatértek a Buckingham-palotába, és a hagyományoknak megfelelően a palota teraszáról köszöntötték az ünnepségre összegyűlt százezres tömeget, és megnézték a brit királyi légierő (RAF) repülőgépeinek és helikoptereinek tisztelgő átrepülését.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában