Bulvár-celeb

20 órája

Megfejtették a Bermuda-háromszög titkát, egyszerűbb, mint gondolnánk (videó)

A Bermuda-háromszög rejtélye évtizedek óta foglalkoztatja az embereket.

MW

Elsüllyedt repülőgép a Bermuda-háromszög területén

Forrás: Shutterstock

A Florida, Puerto Rico és Bermudák közötti terület az elmúlt évtizedek során azért vált hírhedtté, mert rengeteg olyan ember lépett be oda hajóval vagy repülővel, akit azután soha többé nem láttak.

A titokzatos terület 700 000 négyzetkilométernyi óceánt foglal magában, és rendkívül forgalmas. Az évek során számos összeesküvés-elmélet keringett róla, ezek között egyaránt vannak hihetőbbek és valóságtól elrugaszkodottak. Egyesek természetfeletti hatalmat vagy földönkívülieket feltételeztek, akik embereket ejtenek foglyul, hogy kísérletezzenek rajtuk. 

Karl Kruszelnicki ausztrál tudós egy egyszerű tudományos tény megállapításával rombolta le az eltűnések magas számával kapcsolatos mítoszt. Szerinte a Bermuda-háromszög megoldatlan rejtélyei valószínűleg „emberi hiba és rossz időjárás” miatt történtek.

A,Red,Pin,On,Bermuda,Of,The,World,Map
A Bermuda-háromszög közel van az Egyenlítőhöz és az Amerikai Egyesült Államokhoz, ezért nagy a forgalma
Fotó: hyotographics / Forrás: Shutterstock

Semmi rendkívüli

A tudós felhívta a figyelmet a hasonlóságra a Bermuda-háromszögnél történt eltűnések száma és a világ bármely más részén, köztük az Alaszkai-háromszögben történt eltűnések között. Kruszelnicki elmondta: a régióban, ahol a hajók belépnek az Atlanti-óceánba, minden szokatlan időjárási jellemző megtalálható, de a háromszögben „nincs semmi rendkívüli”.

A Lloyd’s of London biztosítási szövetség és az amerikai parti őrség szerint a Bermuda-háromszögben eltűntek száma százalékos alapon ugyanannyi, mint bárhol máshol a világon.

Eltűnt emberek

1945-ben került a Bermuda-háromszögbe a 19-es járat, egy öt Grumman TBM Avenger torpedóbombázóból álló, gyakorlórepülést végző raj, amely a floridai Fort Lauderdale-i haditengerészeti légibázisról szállt fel. Sokáig rejtély övezte a 14 fős, tapasztalt tengerészgyalogosból álló személyzet eltűnését.

A rejtély azonban 30 évvel később, 1975-ben megoldódott, amikor Larry Kusche könyvtáros és történész közzétette a jelenségről szóló nyomozását. A hivatalos jelentések átolvasása után Kusche arra a következtetésre jutott, hogy a 19-es járat eltűnésének oka nagyrészt a kedvezőtlen időjárási körülményekben keresendő – írja az Unilad nyomán cikkében a Travelo.

Az alábbi dokumentumfilmből még többet megtudhat a Bermuda-háromszög rejtélyéről:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!