EU-elnökség

2 órája

Hankó Balázs: a magyar modellt javasoljuk

Az Európai Unió tagországainak azt javasoljuk, hogy az elkövetkezendő időben tekintsék át a magyar modellt, amely alapján válasz adható az unió versenyképességi kihívásaira - mondta Hankó Balázs hétfőn a Várkert Bazárban.

MW

EU-elnökség - A felsőoktatási és kutatási miniszterek informális találkozója

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kultúráért és innovációért felelős miniszter a magyar EU-elnökség keretében a felsőoktatási és kutatási miniszterek kétnapos budapesti informális találkozója előtt beszélt erről újságíróknak. Mint mondta, megvitatásra bocsátják azt a stratégiai partnerséget, amely a magyar egyetemek, szakképző intézmények és vállalatok együttműködéséről szól.

Hankó Balázs beszámolt arról, hogy 

a tanácskozáson szó lesz az európai diploma tervezetéről, az Európai Kutatási Térség széttöredezettségének csökkentéséről, valamint a tudományos kutatás témájáról is.

A házigazda magyar miniszter utalt Mario Draghi volt olasz kormányfőnek az EU versenyképessége jövőjéről közzétett jelentésére, amelyben megállapította: Európában versenyképességi fordulatra van szükség. Hozzátette: ha csak az elmúlt évtizedet nézzük, azt látjuk, hogy az EU tudományos teljesítménye 8 százalékkal csökkent, miközben Kína és az Egyesült Államok elhúzott mellettünk.

„Megfogalmazzuk azt a javaslatot, amely az Európai Kutatási Térség, az innováció széttöredezettségét akarja csökkenteni. Versenyképességi fordulatra, együttműködésre van szükség, olyanra, mint a szegedi lézerkutató laboratóriumban, ahol kedden Csehországgal és Németországgal írnak alá megállapodást"

 - fejtette ki.

Hankó Balázs kitért az Európai Bizottság által javasolt európai diploma tervezetére, amely a nemzetközi erőtérben erősítené az európai egyetemek közötti együttműködést. Hozzáfűzte, egyelőre kérdéses, nemzeti vagy brüsszeli hatáskörben lehet ezt a kérdést rendezni.

„Abban egyetértünk, hogy szorosabb egyetemi együttműködésre van szükség.

 Az ülésen kiváló előadók fogják kifejteni véleményüket a témában, köztük Szilágyi János Ede, a Közép-európai Akadémia professzora, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, és velünk lesz az Európai Egyetemi Szövetség elnöke is" - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta, a felsőoktatási és kutatási miniszterek informális találkozójának keddi plenáris ülésén részt vesz és előadást tart Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus, akárcsak Gulyás Balázs neurobiológus, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke.

„A nemzetköziesítés kapcsán nyilván szó fog esni az Erasmus és a Horizon programok ügyéről. Mi a valós együttműködésekben hiszünk, és várjuk, hogy az elkövetkező napokban, hetekben előrelépést tudjunk elérni az Európai Bizottsággal" - jelentette ki Hankó Balázs.

Beszámolt arról, hogy a szakképző intézmények hallgatói keddtől a Dunakanyarban, a Szigetközben és Budapesten is bekapcsolódnak az árvíz elleni védekezésbe. Kitért arra, hogy az informális miniszteri találkozóra érkezett vendégek számára hétfőn este a Szépművészeti Múzeumban tartanak gálavacsorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában