Álomhatár

2 órája

A spanyolok megállíthatatlan tinizsenije újra történelmet írt

Az Eb legszebb gólját szerző 17 éves támadó értéke hetek alatt több tízmillió euróval emelkedett.

MW

A spanyol Lamine Yamal, a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében

Forrás: MTI/AP

Fotó: Matthias Schrader

A kontinensviadalon végleg befutó, mindössze 17 éves Lamine Yamalnak nem kevesebb, mint harmincmillióval nőtt az értéke a németországi Eb után. A 120 millió euró értékű Barcelona támadója immár az első 19 éven aluli játékos, aki átlépte a százmilliós álomhatárt. A fiatal zseni egyik legnagyobb kritikusa és az Eb-n pont a spanyolok ellen búcsúzó francia válogatott középpályása Adrien Rabiot időközben elhagyta Olaszország egyik legnépszerűbb csapatát.

A labdarúgók átigazolásaival és értékével foglalkozó szakoldal, a Transfermarkt felfrissítette a nemrég véget érő Európa-bajnokságon részt vevő játékosok értékét. Azon senki sem lepődhetett meg, hogy a hét meccsből hetet megnyerő, aranyérmes spanyol válogatott értéke emelkedett a legtöbbet. A legnagyobb növekedést a torna legszebb gólját szerző, négy gólpasszt kiosztó 17 éves Lamine Yamal érte el – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Átlépte az álomhatárt

Lamine Yamal, az FC Barcelona friss Európa-bajnok szélsőjét Lionel Messi utódjaként emlegetik. A 17 éves játékos most újabb lépést tett a nyolcszoros aranylabdás támadó nyomdokai felé, ugyanis nemrégiben megkapta az argentin klasszis egykoron viselt mezszámát – írta meg az Origo. A fiatal labdarúgó a németországi labdarúgó Európa-bajnokság álomcsapatába is bekerült, így nem meglepő, hogy Yamal értéke hetek alatt 30 millió euróval emelkedett, és a jelenlegi 120 milliós értékével – kevesebb mint egy éve még 23 millióra taksálták – egyrészt a világ 10. legértékesebb labdarúgója, másrészt ő az első 19 éven aluli játékos, aki átlépte a százmillió eurós álomhatárt. Yamal mellett Rodrinak, Nico Williamsnek és Dani Olmónak is 10-10 millió euróval nőtt az értéke, ez pedig azt jelenti, hogy a torna legjobbjának választott Rodri 130, az Eb-döntő legjobbja, Nico Williams 70, míg a kontinensviadal társgólkirálya, Dani Olmo 60 milliót taksál. Persze a spanyolokon kívül is voltak klasszisok, akiknek jelentősen emelkedett az értékük. Minden bizonnyal szeretett volna ebbe a körbe tartozni a Juventus francia válogatott középpályása, Adrien Rabiot is, aki a Spanyolország–Franciaország-elődöntő előtt lekicsinylő szavakkal illette Lamine Yamal addigi játékát.

Yamal kritikusa elhagyja a Juvét

Rabiot ma azzal került be a hírekbe, hogy a Juventus bejelentette, öt szezon után elváltak az útjaik a 29 éves védekező középpályással – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Rabiot-nak minden bizonnyal jól jött volna egy Eb-győzelem, hogy magasabb fizetést kérhessen új csapatától. Ezzel szemben a francia labdarúgó csak a Lamine Yamalról ejtett mondataival foglalta el az újságok címlapját pár napig, amire csúnyán ráfázott. A 17. születésnapját a döntő előtti napon ünneplő Lamine Yamal a 21. percben éppen Adrien Rabiot orra elől, 25 méterről lőtt gyönyörű gólt a francia kapu jobb felső sarkába. Yamal az Eb-történelem legfiatalabb gólszerzője lett – a találatával egyenlítettek a végül 2–1-re győző spanyolok. Rabiot egy bajnoki címet, két Olasz Kupát és egy Olasz Szuperkupát nyert a torinói klubbal. A francia játékos a Juve mezében 212 tétmeccsen szerepelt, ezzel a harmadik a francia játékosok sorában, holtversenyben Zinedine Zidane-nal. Honfitársai közül csak David Trezeguet (320) és Michel Platini (224) előzi meg, ha mással nem is, de ezzel legalább beírta magát a Juventus történelmébe.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!