Párizs 2024

2 órája

Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak – hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében, amelyben tűzszünetet kezdeményezett a július 26. és augusztus 11. közötti sportesemény idejére.

MW

Ferenc pápa Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Riccardo Antimiani

A katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy a párizsi olimpia alkalmat ad a világ minden részéből érkezők számára 

egymás kölcsönös felfedezésére és elismerésére az előítéletek megdöntésével, a megbecsülés előmozdításával ott, ahol lenézés és bizalmatlanság van; a barátság erősítésével ott, ahol gyűlölet van.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről szólnak, nem a háborúról

– írta a francia egyház vezetőjéhez intézett üdvözletében a pápa.

Emlékeztetett, hogy 

ennek a szellemiségnek a jegyében az ókoriak bölcsességgel a háborúk leállítását rendelték el az olimpiai játékok idejére, és a modern korban is igyekeznek újraéleszteni ezt az örvendetes hagyományt.

A mostani nehéz időkben, amikor a világban a béke komoly veszélyben van, nagyon remélem, hogy mindenki tiszteletben tartja ezt a tűzszünetet a háborúk megoldása és a harmónia helyreállítása reményében

– tette hozzá a pápa.

Az egyházfő Isten irgalmát kérte, valamint azok lelkiismeretének „megvilágosodását”, akik hatalmon vannak és súlyos felelősség terhét viselik. A békén munkálkodók számára áldást szorgalmazott.

Az olimpiai játékok, ha valóban játékok, kiváló helyszínt adnak az akár egymással ellenséges népek találkozására

– tette hozzá a pápa, emlékeztetve, hogy az olimpiai öt karika is a testvériséget jelképezi.

Francia nyelvű levelében a pápa áldását küldte a sportolókra, a nézőkre és Párizs hívőire is. 

Arra kérte a keresztény közösségeket, tárják ki templomaik, iskoláik, otthonaik és főleg szívük kapuit mindenki befogadásával. Elismerését fejezte ki, hogy a játékok nézőtereire kedvezményes bejutást biztosítanak a hátrányos helyzetűeknek.

Az olimpia rendkívüli lehetőséget képvisel a francia nép számára a testvéri összetartozás bizonyítására, a különbségek és ellentétek leküzdésére, a nemzeti egység erősítésére – vélte az egyházfő.

Megjegyezte, a sport nemzetközi nyelve túllép a határokon, nyelveken, fajokon, nemzeteken, vallásokon: 

képes egyesíteni az embereket, bátorítani a párbeszédet és a kölcsönös elfogadást, saját eredményeink javítására sarkall, előmozdítja az önfeláldozást, ösztönzi a kölcsönös megbecsülést, segít megismerni korlátainkat és mások értékeit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!