Illegális bevándorlás

2 órája

Jelentősen erősödik a migrációs nyomás Afrika irányából

A népességrobbanással sújtott Afrikában egyre nehezebbé válik a lakosság megfelelő ellátása, emiatt egyre több migráns jelenhet meg a jövőben Európa-szerte – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában pénteken reggel.

MW

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötõjébe 2024. június 10-én

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Gelmert Finol

Bakondi György beszámolt arról, hogy 

a Kanári-szigetek térségében és a spanyol partoknál már nagyságrendbeli növekedés figyelhető meg az Afrikából érkező migránsok számát illetően, amely a jövőben várhatóan tovább nő, és az afrikai migránsok megjelenése más országokban is problémát jelenthet az öreg kontinensen.

A szakértő rámutatott: Afrika jelentős részén a mezőgazdasági és ipari termelés, az állam működőképessége, az oktatás, és az egészségügyi ellátás tekintetében már a jelenlegi lakosságszám ellátásához sincsenek meg a megfelelő feltételek. Az előrejelzések szerint viszont a következő másfél évtizedben százmilliós népességrobbanás is lezajlik a kontinensen, azaz tovább romolhat a helyzet, s még több migráns jelenhet meg emiatt Európa-szerte – fűzte hozzá.

A folyamatot már most jelzi az Európába tartó migrációs útvonalak terheltsége: az Afrikából útba induló és a spanyol partoknál vagy a Kanári-szigeteknél megjelenő tömeg, a növekedés üteme már mutatja, hogy a délről érkezők száma már valószínűleg meghaladja az Ázsiából érkezőkét - fejtette ki.

Szerinte a megoldás az lenne, hogy minél előbb a kivándorolni szándékozók szülőföldjén biztosítsák az emberek számára a segítséget azért, hogy ne induljanak útnak Európa felé a tömegek. Magyarország ebben aktívan részt vesz, s várhatóan ez így lesz a jövőben is

– hívta fel a figyelmet.

Bakondi György beszélt arról is, hogy 

a kelet felől érkezők útvonalán, a magyar határtól délre – a szerb rendvédelmi szervek és a szerb–magyar együttműködés hatására – az illegálisan Európába érkezők útvonalában átterelődés figyelhető meg: az „afgán embercsempész bandák” most leginkább Románia, illetve Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Horvátország és Olaszország irányába szállítják a migránsokat.

Úgy vélte, az EU eddigi intézkedései egyelőre – ahelyett, hogy távol tartaná vagy elriasztaná az útba indulókat – inkább bátorítólag, ösztönzőleg hatnak a migránsokra és az embercsempészekre. A szakértő szerint a jövőt illetően kérdés, hogy azok intézkedések, amelyeket az Európai Unió a migrációval kapcsolatban korábban meghozott, vajon fennmaradnak-e, vagy sikerül „korrekciót végigvinni”.

Több európai tagállamban történt az elmúlt évek választásain „patrióta, nemzeti konzervatív fordulat”, ami kihathat a döntéseket meghozó Európai Tanács működésére is – utalt ezzel arra, hogy e téren lehet esély az EU migrációhoz való viszonyának megváltozására, az azzal szemben való fellépés szigorodására.

Lincshangulat Mallorcán

Meg akartak lincselni a helyiek egy algériai migránsokból álló bűnbandát Mallorcán – írja a Magyar Nemzet. A magyarok körében is népszerű spanyol sziget fővárosához, Palma de Mallorcához tartozó El Molinar lakói elégelték meg a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket. Beszámolóik szerint egy algériai férfiakból álló csapat az utóbbi időben késekkel és más veszélyes tárgyakkal fenyegette a helyieket és rabolt ki időseket és fiatalokat válogatás nélkül. Emiatt a környéken már senki sem érezte magát biztonságban, viszont mivel a rendőrség nem tett semmit, úgy döntöttek, ők maguk fognak revansot venni és betartatják a törvényeket.

A héten egy ötvenfős csapatba verődve megostromolták azt a lakóházat, amit a migránsok foglaltak el. Először csak dörömböltek az ajtón és az ablakokon, de miután senki nem engedte be őket, felmásztak a homlokzaton keresztül a tetőre, végül pedig bementek a házba és elkezdték kidobálni az utcára a banda által ellopott tárgyakat – számol be a cikk, amit IDE kattintva tud elolvasni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában