Kerékpáros-körverseny

2 órája

Tarolt a szlovénok bringása a Tour de France-on, Pogacar Pantani nyomdokaiba ért

A szlovén Tadej Pogacar két év kihagyás után nyerte meg ismét a francia kerékpáros-körversenyt, pályafutása során immár harmadszor. Ráadásul Marco Pantani 1998-as duplázása óta ezzel ő lett az első, aki egy naptári évben megnyeri az olasz kör után a franciát is.

MW

Tadej Pogacar, az UAE Team Emirates szlovén versenyzője

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Sebastien Nogier

A 2017-es Tour de Hongrie-n harmadik helyezett Pogacar a Giro után a Tourt is fölényesen nyerte meg idén. Pogacar a nyolcadik kerékpáros, akinek sikerült a dupla – derült ki az Origo oldaláról.

111th Tour de France 2024 - Team Presentation
A szlovén Tadej Pogacar két év kihagyás után nyerte meg ismét a francia kerékpáros-körversenyt
Fotó: Andrea Martini / Forrás: AFP

Kemény emelkedők

A 111. Tour de France vasárnap zárult, az olimpiai miatt története során először nem Párizsban vagy annak környékén , hanem a Monaco és Nizza közötti 33,7 kilométeres egyéni időfutammal. A legutóbbi két kiírásban győztes dán Jonas Vingegaard előtt 5 perc 14 másodperc, Remco Evenepoel előtt bő nyolc perc volt Pogacar előnye, azaz biztosnak tűnt a végső sikere. A két kemény emelkedőt is tartalmazó útvonal az összetett dobogósait leszámítva szinte mindenkit komolyan megizzasztott – írta meg a Magyar Nemzet

A legjobb tíz szinte külön versenyt vívott, és közülük is kiemelkedett az említett első három helyen álló versenyző. A lejtmenet utáni harmadik időmérőpontig Pogacar az élre állt, s jelentősen növelte az előnyét, egy perc négy másodperccel vezetett Vingegaard és majdnem másfél perc Evenepoel előtt. A befutóig hátralevő sík részen már nem változott a sorrend: az utolsó métereken ünneplő Pogacar az utolsó három szakaszt megnyerte, a vasárnapi immár az idei hatodik, pályafutása 17. Tour-etapsikerét jelentette. 

Pantani nyomdokain

A szlovén klasszis egy 26 éve nem látott bravúrt hajtott végre, a legutóbb ugyanis 1998-ban – azaz Pogacar születése évében – a legendás olasz Marco Pantani tudta megnyerni egy éven belül az olasz és a francia körversenyt, és akkor ő is hat szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Tour de France-on.

Nagyon boldog vagyok. Két kemény év volt mögöttem a Tour de France-on legutóbb, amikor hibáztam, most viszont nagyon boldog vagyok. Hihetetlen. Ez az első háromhetesem, ahol mindennap magabiztos voltam. Sokat edzettünk ezeken az utakon, és nem akartam volna elpazarolni a munkát, úgyhogy örülök a győzelemnek. Sose gondoltam volna, hogy sikerül a dupla. Így ez egy nagyszerű év lett számomra, a Giro és a Tour együtt azért az extra

– nyilatkozta a verseny után Pogacar

Az immár háromszoros Tour-győztes Pogacar mögött második az elmúlt két kiírásban győztes, az április eleji baszk körversenyen bukásban súlyos sérüléseket szenvedett dán Jonas Vingegaard, harmadik pedig a Tour-újonc, belga Remco Evenepoel lett, utóbbi a legjobb fiatalként megszerezte a fehér trikót.

Eredmények

21. (utolsó) szakasz, Monaco-Nizza, 33,7 km, egyéni időfutam:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 45:24 perc

2. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 1:03 perc hátrány

3. Remco Evenepoel (belga, Soudal - Quick-Step) 1:14 p h.

Az összetett végeredménye:

1. Pogacar 83:38:56 óra

2. Vingegaard 6:17 perc h.

3. Evenepoel 9:18 p h.

4. Joao Almeida (portugál, UAE) 19:03 p h.

5. Mikel Landa (spanyol, Soudal - Quick-Step) 20:06 p h.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában