Érdekes döntés

2 órája

Milák továbbra is a saját útját járja, nem utazott el Párizsba (videó)

A magyar úszóválogatott szerda reggel utazott el Párizsba, de Milák Kristóf nem tartott a többiekkel. Sós Csaba szövetségi kapitány elárulta, hogy a 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka miért maradt itthon egyelőre.

MW

Milák Kristóf furcsa döntést hozott pár nappal az olimpia előtt

Forrás: AFP

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE

Szerda reggel a magyar úszó-, valamint a férfikézilabda-válogatott is elutazott Párizsba. A becsekkolásnál az érdeklődők hiába várták, keresték Milák Kristófot, az olimpiai bajnok nem volt ott a Liszt Ferenc repülőtéren – írta meg a Magyar Nemzet.

A magyar úszóválogatott szerda reggel utazott el Párizsba, de Milák Kristóf nem tartott a többiekkel
Fotó: Andrej Isakovic / Forrás: AFP

Néhány nap pluszban 

A rejtélyes ügy mögött viszont egyszerű magyarázat áll. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya meg is indokolta, hogy Milák miért nem repült el a többiekkel.

„Nos, az úszóversenyek már szombaton megkezdődnek – Rasovszky Kristófnak és Késely Ajnának szurkolhatunk egyaránt 400 gyorson –, de Milák Kristófnak először csak kedd délelőtt kell versenyeznie a 200 méteres pillangóúszás előfutamaiban. A szám döntőjét pedig szerdán este rendezik”

– árulta el a szövetségi kapitány, aki szerint értelmetlen lett volna, ha Milák már szerdán elutazik, még néhány napot nyugodtan itthon készülhet, a saját ágyában alhat, és elkerüli a párizsi forgatagot, az olimpiai uszodában messze nem lehet olyan ideális körülmények között készülni, mint itthon. 

A 200 pillangón olimpiai bajnok és világcsúcstartó magyar klasszis várhatóan csak szombaton, netán vasárnap utazik ki Párizsba. Milák az elmúlt egy évben rengeteg kérdőjelet és érthetetlen döntést hozott. Csak reménykedni lehet, hogy a klasszis úszó 2023-as kálváriája már a múlté, és a magyar sportoló immár száz százalékig az olimpiai versenyekre tud koncentrálni.

Hosszú út Párizsig

Tavaly a kaposvári, tavaszi országos bajnokság után jött a meglepő hír, hogy Milák Kristóf kihagyja a fukuokai világbajnokságot nyáron, és szeptemberig nem szeretne vizet látni. Milák ugyanakkor csak Virth Balázs uszodai tréningjeit akarta kihagyni, a kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, Zala György irányításával azonban a szárazföldi, erőnléti edzéseket nem – olvasható az Origo oldalán

A szakember tavaly elmondta a sajtónak, hogy Milák fizikailag rendben van, ugyanakkor lelkileg mélypontra került, a monoton tréningezés lényegében felőrölte. 

Sós Csaba szövetségi kapitány tavaly decemberben egyenesen azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint Milák katasztrofális állapotban lehet, mert hat hónapja nem végzett érdemi munkát. Aztán 2024 januárjában a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke, Gergely István azt állította, ő úgy tudja, versenyzőjük már titokban, senkitől sem zavartatva elkezdte az uszodai edzéseket. 

Milák 2024 februárjában már a Duna Arénában versenyzett, s az országos bajnokságon egy év kihagyás után egyből hat számban is rajtkőre állt: a magyar úszó 50, 100 és 200 méter gyorson, valamint a legfőbb számaiban, 100 és 200 méter pillangón aranyérmet szerzett, míg 50 méter pillangón ezüstöt. A 200 méter pillangó világcsúcstartója aztán június elején a világ második legjobb idejével nyert ebben a számban a Mare Nostrum nemzetközi úszóverseny harmadik, monte-carlói záróállomásán, aztán a belgrádi úszó-Európa-bajnokságon 100 méter és 200 méter pillangón is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Mindenesetre a nemzetközi úszólap, a SwimSwam 60 százalék esélyt ad Miláknak arra, hogy 200 méteren megvédje az olimpiai bajnoki címét a legnagyobb kihívóval, a francia Léon Marchand-dal szemben – derült ki az Origo oldaláról

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!