Nagyot ment

2 órája

Betlehem Dávid országos csúccsal negyedik 1500 méteres gyorsúszásban

Betlehem Dávid óriási országos csúccsal a negyedik helyen végzett 1500 méteres gyorsúszásban vasárnap a párizsi olimpián.

MW

A későbbi negyedik helyezett Betlehem Dávid rajtol a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A veszprémiek 20 éves versenyzője a szombati előfutamban Kis Gergő 2011-es országos rekordját (14:45.66 perc) megdöntve a nyolcadik idővel (14:45.59) került be a fináléba, amely az ötkarikás úszóprogram utolsó egyéni döntője volt. 

Kőkemény mezőny jött össze erre a fináléra, amelyben 1980 óta először volt érintett magyar úszó, akkor Wladár Zoltán - a szövetség jelenlegi elnöke és Moszkvában olimpiai bajnok Wladár Sándor bátyja - hetedik lett. A legjobb nyolc között Betlehem mellett ott volt például a legjobb idővel a szám világbajnoka, a 800 méteren Párizsban már aranyérmes ír Daniel Wiffen, a három éve Tokióban 800-on és 1500-on győztes amerikai Bobby Finke, a 2016-os aranyérmes olasz Gregorio Paltrinieri, az idei vb-n ezüstérmes francia Daniel Aubrey, vagy éppen a 16 éves török Európa-bajnok, junior világcsúcstartó Kuzey Tunceli. 

A rajt után Finke kezdte el diktálni az iramot, a táv egyharmadanál egy másodperccel a világcsúcson belül haladt, míg a negyedik helyen tempózó Betlehem közel három másodperccel gyorsabb volt ekkor, mint az előfutamában. Ezer méternél Betlehem már négy másodperccel volt gyorsabb országos csúcsánál, Finke, Paltrinieri és Wiffen eközben ellépett a többiektől, előbbi kettő óriási csatába kezdett egymással, mindketten világcsúcs részidőn belül voltak 150 méterrel a cél előtt. Végül Finke megdöntötte a kínai Szun Jang 2012-es londoni rekordját (14:31.02), 14:30.67 perccel csapott célba. 

Betlehem a fantasztikus hajrájának köszönhetően negyedikként csapott célba, 14:40.91-gyel úgy, hogy az utolsó 50 métere jobb volt, mint a győztesé, majdnem öt másodpercet faragott az országos csúcsból. 

"Jó úszás volt, kicsit sajnálom, hogy nem lett meg a harmadik hely. Különösebben nem akartam nagy taktikát kidolgozni, megpróbáltam egy egyenletes utazó tempót felvenni. Wiffent kicsit későn vettem észre, hogy nem bírja a tempót Finke-kel és Paltrinierivel, de azért összességében örülök a jó időnek" - nyilatkozta a vegyes zónában Betlehem, aki hozzátette, mostantól százszázalékosan a 10 kilométeres nyíltvízi versenyre koncentrál, ahol "éremért megy". 

Ebben a számban az olimpiák történetében korábban egyetlen alkalommal volt magyar dobogós, Mitró György 1948-ban Londonban bronzérmet szerzett. 

Eredmények: 

férfi 1500 m gyors, olimpiai bajnok: 

Bobby Finke (Egyesült Államok) 14:30.67 perc - világcsúcs
2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 14:34.55
3. Daniel Wiffen (Írország) 14:39.63
4. BETLEHEM DÁVID 14:40.91

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában