Szerdai összefoglaló

1 órája

Milák egy hajszállal maradt le az aranyról, ezüstérmes a hősiesen küzdő kardcsapat (videó)

Az olimpiai korábbi versenynapjaihoz képest szerdán eredményes napot zártak a magyar sportolók a párizsi ötkarikás játékokon. Milák Kristóf címvédőként 200 méteres pillangóúszásban és a magyar férfi kardcsapat egyaránt ezüstérmes lett. A férfi 100 méter gyorson Németh Nándort mindössze egy századmásod perccel maradt le a bronzéremről. A nap legdrámaibb eseménye a magyar férfi kézilabda-válogatotthoz fűződik, akik egy utolsó másodpercben kapott góllal kaptak ki Norvégiától.

MW

Az ezüstérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. július 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A szerdai nap egyik leginkább várt eseménye a 200 méteres pillangóúszás döntője volt, ahol Milák Kristóf az aranyéremért szállt medencébe – írta meg a Magyar Nemzet

A Honvéd 24 éves világcsúcstartó úszója tavaly az áprilisi országos bajnokságot követően majdnem egy évet kihagyott, visszatérését követően pedig számos pletyka keringett arról, hogy nem végez elegendő edzésmunkát, azonban kedden az előfutamban és a középdöntőben is igazolta, hogy nincs komolyabb probléma a formájával, fölényesen volt a legjobb mindkét alkalommal.

Két magyar ezüst

A szerdai fináléban a szurkolók a hazai közönségkedvenc Léon Marchand és Milák külön párharcára voltak kíváncsiak. Milák jól kapta el a rajtot, elsőnek jött fel a vízből 24.32 másodperccel fordult, ami fél másodperccel jobb volt a középdöntős részidőnél. Féltávnál négy tizeddel vezetett Marchand előtt, ez három tizedre csökkent az utolsó 50 méterre fordulva. A 400 méter vegyes francia bajnoka óriási hajrába kezdett, az utolsó métereken megelőzte a magyart, aki 1:51.75 perccel második lett. Marchand élete legjobbjával, olimpiai rekordot jelentő 1:51.21-gyel diadalmaskodott, ami négy századdal jobb Milák tokiói idejénél – derült ki az Origo oldaláról

Milák előzetesen jelezte, hogy a versenyszám után szeretne csak interjút adni, ám, mondhatni szokásához híven, ezt ezúttal sem tette meg. A medencében majdnem volt még egy magyar érem: a klasszikus távon, férfi 100 méter gyorson Németh Nándor úgy lett negyedik, hogy két század másodperc válaszotta el az ezüstérmestől és egy a bronzérmestől. 

Az úszók szerda esti elődöntőjéből 200 méter háton a szám világbajnoka, Kós Hubert a legjobb idővel jutott döntőbe, míg Telegdy Ádám 13. lett. Női 200 méter pillangón az év végén visszavonuló Kapás Boglárka összesítésben a 14. lett. 

A nap egyik hőse a kardozó Rabb Krisztián volt. Az Irán elleni olimpiai elődöntőt rosszul kezdte férfikardcsapatunk Rabb Krisztián beállása azonban mindent megváltoztatott. Szatmári András kijelentette, hogy a huszonkét éves vívónak köszönhetjük a döntőbe jutást. Rabb Krisztián helye sokáig kérdéses volt az olimpiai csapatban, de kiélezett helyzetben látványosan bizonyított, két asszójában plusz héttel zárt az elődöntőben, amelyet végül Szilágyi Áron zárt le – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Sajnos a döntőben kikaptak a címvédő dél-koreai csapattól, így Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián összeállítású kardcsapat ezüstéremmel zárt. Ezt megelőzően 1996-ban, Atlantában volt döntős az együttes, amely akkor szintén második lett.

– Biztos, hogy egy nappal később jobban fogok örülni, mint most. Korea elképesztően erős, tudták azt a formát hozni, amit bármikor. Csak gratulálni lehet nekik. Örülök annak, hogy nem voltunk alárendelt szerepben. Kis dolgokon múlt ez – mondta el Szilágyi Áron, aki nem győzte dicsérni Rabb Krisztiánt

A nap egyik kellemes meglepetését a játékok egyetlen magyar férfi tornásza, Mészáros Krisztofer okozta, aki remekelt a legjobb 24 tornászt felvonultató egyéni összetett döntőjében, s előkelő kilencedikként zárt. 

Szívszaggató vereség 

Nem sikerült a nap a cselgáncsosoknak sem, a 70 kilós Gercsák Szabina és a 90 kilós Tóth Krisztián is az első összecsapásán kikapott, így helyezetlenül zárt. A sportlövőknél a puskások között Péni István 21., Pekler Zalán pedig 32. lett. 

A szerdai nap legszomorúbb eseménye kétségtelenül a magyar férfi kézilabda-válogatott veresége volt Norvégiától. Imre Bence ziccerrontása után az utolsó másodpercben kapott góllal szenvedett 26-25-ös vereséget Chema Rodríguez együttese, akiknek bravúrra - a házigazda franciák elleni sikerre - lesz szüksége a negyeddöntőbe kerüléshez.

– Az eredmény benne marad a testben, a lélekben, a győzelem erőt ad a folytatáshoz, vereség után nehezebb újra harcra kész állapotba kerülni. Most össze kell zárnunk, fel kell ocsúdni a sokkból – mondta el a szövetségi kapitány. Lehmann Csongor 11., Bicsák Bence 16., míg Kuttor-Bragmayer Zsanett 26. helyen végzett a triatlonosok versenyében. Az ötödik olimpiáján szereplő asztaliteniszező, Póta Georgina búcsúzott a 32 között, miután kikapott a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubintól. A férfi egypár evezősöknél Pétervári-Molnár Bendegúz futamában a második helyen ért célba, amivel a C döntőbe jutott, így legjobb esetben a 13. helyen végezhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!