Hazatértek olimpikonjaink

3 órája

Milák Kristóf: köszönöm mindenkinek, aki feltétel nélkül bízott bennem (videó)

Hétfő délután érkeztek meg Párizsból az olimpia magyar hősei. A francia fővárosban arany- és ezüstérmet szerző úszó ezek után olyat tett, amit már régen nem: megszólalt a nagyközönség előtt.

MW

Milák Kristóf (aranyérmes 100 méteres pillangóúszásban és ezüstérmes 200 méteres pillangóúszásban), Kós Hubert (aranyérmes 200 méteres hátúszásban) és Gazsó Alida Dóra (ezüstérmes kajak kettes 500 méteren és bronzérmes kajak négyes 500 méteren) (b-j) a 2024-es párizsi nyári olimpiáról hazaérkező magyar csapat ünnepélyes fogadásán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Hétfő délután landoltak Budapesten a magyar olimpikonok. A párizsi játékokat két éremmel, egy arannyal és ezüsttel záró Milák Kristóf odafelé nem tartott a többiekkel, hazafelé viszont már igen, és aztán a magyar küldöttség ünnepélyes fogadásán is részt vett a Puskás-szoborparkban. Ráadásul kiállt a nagyközönség elé is, amire már régóta nem került sor – írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt két évet tekintve mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, aki szurkolt nekem és bízott bennem. Sokan álltak mellettem, rengeteg üzenetet, biztató szót kaptam. Köszönöm mindenkinek, aki feltétel nélkül bízott bennem és abban, hogy sikerrel járok

 – mondta a szurkolók előtt az úszó.

Köszöntötték az olimpikonokat, Gyulay szerint méltán lehetünk büszkék

Több mint ezerfős lelkes tömeg, rokonok, barátok, szurkolók és a média munkatársai fogadták a párizsi olimpiáról az aranygéppel, valamint korábban hazatért magyar olimpikonokat hétfő délután a Puskás Szoborparkban.

Az aranygép késett, így a versenyzőket és edzőiket szállító buszok háromnegyed 5-kor gördültek be a Puskás Aréna parkjába. A toronyépület árnyékában megtartott ünnepi köszöntésen Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd a színpadra szólította a párizsi ötkarikás játékokon részt vett olimpikonokat, köztük az aranygéppel hazatérteket. A szurkolók hatalmas tapssal köszöntötték a sportolókat.

A nemes harcolt megvívtuk, megküzdöttünk minden másodpercért, minden találatért, néha túlerővel szemben is, és elértünk egy olyan eredményt, amelyre méltán lehetünk büszkék

– kezdte beszédét Gyulay Zsolt, majd a MOB elnökeként hivatalosan is bejelentette, hogy a magyar csapat 206 ország közül az éremtáblázaton a 14. helyen végzett. Szerinte ez az adat mindent elmond a magyar sport sikerességéről.

GYULAY Zsolt
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

A sportvezető hozzátette: egy olyan olimpián vannak túl, amely döcögősen indult, de fantasztikusra sikeredett és amelynek végén Gulyás Michelle megnyerte a magyar olimpiai csapat 190. aranyérmét. Emlékeztetett rá, hogy a magyar olimpiai csapat az elmúlt 128 évben mindig hozott haza aranyérmet és mindig sikeres volt. Végül köszönetet mondott a teljesítményért annak a 180 versenyzőnek, aki kivívta a részvételt, az őket felkészítő szakembereknek, a sportolók hozzátartozóinak, végül pedig a kormányzatnak azért, hogy támogatja az élsportot és továbbra is stratégiai ágazatként kezeli.

„Fantasztikus sportembereink vannak. Mindenki, aki meglátta a Hungary feliratú pólót, odamosolygott, nagyon nagy tiszteletnek örvendenek a magyar sportolók. Azt tudom mondani így több mint két hét után, hogy kiváltság volt magyarnak lenni Párizsban, és ez semmi másnak nem köszönhető, mint a sportolóink hihetetlen teljesítményének” – mondta az M4 Sportnak Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Ezután az MVM képviseletében Tamáska József vezérigazgató-helyettes lépett a színpadra, és arról beszélt, hogy a párizsi olimpia növelte a magyarokban az összetartozás és a hazaszeretet érzését. Ezt követően egy MVM Dome-ban sorra kerülő, tetszőlegesen kiválasztott koncertre szóló VIP-meghívót nyújtott át a kajak-kenuban érmet nyert versenyzőknek.

A Szerencsejáték Zrt. részéről Bánhegyi Zsófia kereskedelmi igazgató valamennyi párizsi érmes sportolót és edzőiket meghívta egy exkluzív köszöntésre, amelyet a szeptemberi Magyarország – Bosznia-Hercegovina Nemzetek Ligája-mérkőzés keretében tartanak. A meghívó táblát az öttusában vasárnap olimpiai bajnok Gulyás Michelle-nek adta át.

A műsorvezetők néhány sikeres sportolót is megszólítottak pár mondat erejéig. A nyilvánosságtól az elmúlt időszakban elzárkózó Milák Kristóf is mikrofont ragadott és elmondta: rengeteg támogató üzenetet és biztatást kapott, az immár kétszeres olimpiai bajnok úszó megköszönte a támogatást mindazoknak, akik az elmúlt két év során feltétlenül bíztak benne, hogy sikerrel jár.

A 2024-es párizsi nyári olimpiáról hazaérkező magyar csapat az ünnepélyes fogadáson a Puskás Ferenc Stadion szoborparkjában 
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

Kós Hubert azt mondta, mindössze egy hetet pihenhet, utána utazik vissza az Egyesült Államokba, hogy elkezdje a felkészült a decemberi, budapesti rövidpályás úszó-világbajnokságra.

A folytatásban Gyulay Zsolt a magyar olimpiai mozgalom történetében először felhívta a színpadra a sportolókat felkészítő szakembereket, akik így képletesen az MBH Bank Elismerés Dobogójára léphettek fel, majd közös felvételek is készültek velük.

A program végén a szurkolóknak volt lehetőségük személyesen testközelből találkozni, közös fotókat készíteni, illetve aláírást gyűjteni a magyar olimpikonokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában