Nehéz feladat

2 órája

A nemi teszteken megbukott bokszolóval kell megküzdenie a negyeddöntős Hámori Lucának (videó)

A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca csütörtökön simán, egyhangú pontozással legyőzte ausztrál ellenfelét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján és már csak egy siker választja el az éremtől. A boksz történetének első magyar női olimpikonja a következő körben a világbajnoki ezüstérmes algériai Imane Heliffel küzd meg szombat délután. Helifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteron-szintje.

MW

Imane Heliffel

Forrás: AFP

Fotó: Mohd Rasfan

Hámori az ír Grainne Walsh elleni sikerrel mutatkozott be Párizsban, ahol a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt, Óceánia-bajnok Marissa Williamsonnal csapott össze és imponáló teljesítménnyel fölényes győzelmet aratott.

Hámori Anna Luca (piros) és az ausztrál Marissa Williamson a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A meccs végén Hámori boldogan emelte magasba ökleit, majd az eredményhirdetésnél örömittas kiáltással reagált arra, amikor bemondták egyhangú pontozásos győzelmét.

Az első győztes meccsem adott egy plusz motivációt és bizonyította, hogy itt van a helyem és már nagyon izgatottan vártam ezt a mérkőzést

– mondta a mérkőzés után Hámori Luca, hozzátéve, hogy a vasárnapi sikerét követően rengetegen gratuláltak neki és biztatták, ami szintén hatalmas lökést adott neki, ahogy az a sok magyar drukker is, akik csütörtökön ott voltak az Észak-párizsi Arénában, hogy neki szurkoljanak. 

Szerencsére a mérkőzésen végig az én akaratom érvényesült és úgy gondolom, hogy simán nyertem.

Hámori Anna Luca (piros) és az ausztrál Marissa Williamson
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Hámori azt is elárulta, a második menettől már élvezni is tudta a bokszot, miután az edzői a szünetben elmondták neki, hogy minden pontozónál vezet.

Amikor sikerült megfognom egy bal-jobbegyenessel, láttam rajta, hogy teljesen elbizonytalanodott és megtört az egész bunyója, onnantól pedig nem volt kérdés, hogy mi lesz az eredmény

– jegyezte meg Hámori.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált a magyar ökölvívónak:

45 másodpercig tartott a nemi teszteken megbukott ökölvívó első meccse

A szombati negyeddöntőben viszont nehéz feladattal kell szembenéznie Hámori Lucának, mert az ellenfele az az Imane Khelif lesz, akinek az első olimpiai meccse 45 másodperc után véget ért. Ugyanis az algériai ökölvívó olasz ellenfele, Angela Carini sírva feladta az összecsapást, mert mint mondta, ekkora pofonokat még sosem kapott.

Már az is nagy felháborodást váltott ki, hogy az algériai ökölvívó a nők között versenyezhet a párizsi olimpián, hiszen korábban megbukott a nemi teszteken. 

Ezzel kapcsolatban csak azt tudom mondani, hogy ha engedték itt indulni, akkor biztosan tudják, hogy nő. Mindenesetre ez az egész csak még értékesebbé tenné azt, ha legyőzném. Erre készülök

– jelentette ki Hámori Luca.

A 2023-as női ökölvívó világbajnokságról kizárták Imane Khelifet és Lin Yu-Tinget, azért, mert mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. 

Az algériai Imane Khelif a női bokszolók között versenyez a párizsi olimpián
Fotó: Mohd Rasfan / Forrás: AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi bokszszövetség közötti feszültségek miatt Párizsban nem az utóbbi szabályai vannak érvényben, így az algériai és a tajvani bokszoló is elindulhatott az ötkarikás játékokon. 

Mint arról az Origo beszámolt, nagy felháborodást váltott ki a döntés. Az 1984-es Los Angeles-i olimpia úszóbajnoka, Nancy Hogshead egyenesen arról beszélt, hogy a Khelif és Yu-Ting ellen szorítóba lépő nők életveszélyben vannak.

Nos, Imane Khelif csütörtöki mérkőzése nem cáfolta meg ezen véleményt. A 66 kg-os kategóriában a legjobb 16 között Angela Carini volt az algériai versenyző ellenfele. Az olasz bokszoló fejvédője többször is elmozdult az erős ütések miatt. Carini mindössze 45 másodperc után belefáradt a püfölésbe, a földhöz vágta a fejvédőjét, sírva a földre rogyott és felkiáltott:

Ez igazságtalan!

A legjobb 16 között Angela Carini volt az algériai versenyző ellenfele
Fotó: Mohd Rasfan / Forrás: AFP

Carini feladta a meccset, nem fogott kezet az ellenfelével, sírva hagyta el a ringet.

Mindig eltökélten küzdöttem a hazámért. Most nem sikerült. Azért mentem a ringbe, hogy harcoljak. Nem adtam fel előre, de az egyik ütés akkora fájdalmat okozott, hogy azt mondtam, elég! Felemelt fejjel távozom

– nyilatkozta az olasz bokszoló.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiltakozik Hámori Luca negyeddöntős ellenfele miatt

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál is hivatalos levélben fog tiltakozni, amiért Hámori Lucának a tavalyi világbajnokságról magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Heliffel kell összecsapnia a 66 kilós súlycsoport negyeddöntőjében a párizsi játékokon.

HÁMORI Luca
Hámori Luca az ökölvívó-válogatott edzésén
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az afrikai öklözővel kapcsolatban csütörtök délelőtti nyolcaddöntőjét követően robbant ki botrány, miután olasz riválisa alig 40 másodperc után feladta ellene a találkozót, majd nem fogott vele kezet és igazságtalannak nevezte a helyzetet. Mindezt azért tette, mert Helifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta a vb-ről magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremljov IBA-elnök pedig akkor elmondta, hogy XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során. A NOB - mely az IBA-t kizárva rendezi meg az olimpiai bokszversenyeket - ugyanakkor engedi szerepelni.

„Nagyon szomorú vagyok, amiért áll a bál és egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető” - nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivő testületének tagja az ökölvívótorna helyszínén. 

„Ez vállalhatatlan és felháborító! A Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy ezt szóvá is tegye és már készítik a kollégák a hivatalos levelet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé. Ebben hangot adunk ennek a felháborodásnak és kérjük, hogy a NOB vizsgálja felül a döntését, amivel egy olyan versenyzőt engedtek a NOB versenyrendszerébe, akit korábban világbajnokságon kitiltottak, mert XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során.”

Berkó Lajos hozzátette, hogy a MÖSZ vizsgálja, van-e jogorvoslati lehetőség Helif szereplésével szemben. Azt viszont kijelentette: Hámori Luca mindenképpen ringbe lép szombaton délután a negyeddöntőben, melyben már az érem lesz a tét.

„Nekünk meg sem fordult a fejünkben, hogy Luca ne álljon ki a mérkőzésre. Öt perce beszéltem vele. Fel van dobva, nagyon jól érzi magát a ringben és aki látta a mai és az ír lány elleni mérkőzését, az egyetérthet velem abban, hogy jó őt látni a ringben” - méltatta Berkó Lajos a kőszegiek versenyzőjét. 

„Amennyiben a NOB engedi, hogy ilyen egyenlőtlenség alakuljon ki a nők között, akkor azt mi minden fórumon elítéljük és ezt hangoztatni is fogjuk, de a versenyzőnket nem fosztjuk meg attól a lehetőségtől, hogy olimpiai éremért bokszoljon.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!