A szerdai nap összefoglalója

6 órája

Vogel Soma az ötméteresek gyilkosa, Losonczi éremmel akar hazajönni Párizsból (videó)

A párizsi olimpia szerdai versenynapján a vitorlázó Vadnai Jonatán és a birkózó Losonczi Dávid nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Előbbi az éremfutamban a harmadik helyen végzett, az olimpián pedig a negyedik helyet szerezte meg. Hatalmas tett ez a 26 éves magyar versenyzőtől, aki az egyetlen a legjobbak között, akinek az országában nincs tenger. Losonczi pedig kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjában két győztes meccs után vesztett bolgár ellenfele ellen, így ma a bronzéremért szállhat harcba. A csapatsportágaink közül az utolsó állva maradt együttesünk drámai csatában, ötméteresekkel 12–10-re győzte le az olasz csapatot az olimpia férfi-vízilabdatornájának utolsó negyeddöntőjében, és így a legjobb négy között a világbajnok horvátok várnak majd férfi pólósainkra.

MW

Vogel Soma a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Olaszország–Magyarország mérkőzésen a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az ILCA 7-es – korábbi Laser – kategóriában az eredetileg keddre tervezett éremfutamot többször elhalasztották, egyszer pedig leállították a szélcsend miatt. A Balatonfüredi Yacht Club 26 éves versenyzőjét ez cseppet sem zavarta meg, remekül hajózott – írta meg az Origo.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid, miután győzött az orosz származású, szerb színekben versenyző Alekszandr Andrejevic Komarov ellen a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a párizsi Mars-mező Arénában 2024. augusztus 7-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Vadnai remekelt, Losonczi bronzéremre hajt

A magyar vitorlázó eleinte vezetett is a futamban, végül harmadikként haladt át a célvonalon, a nagyszerű teljesítményével pedig a hatodikról a negyedik helyre jött fel. Vadnai Jonatán negyedik helyezése minden idők harmadik legjobb magyar eredménye a nyári olimpiák vitorlásversenyein. 1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt (repülő hollandi) végzett a harmadik helyen, az előző olimpián pedig Berecz Zsombor (finn dingi) nyert ezüstérmet, aki ezúttal – a dél-afrikai Ian Ainslie-vel párban – szövetségi kapitányként segítette a magyar csapatot – derült ki az Origo oldaláról.

Egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók. Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás-versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe

– lelkendezett Hoczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. A szerdai napon a birkózókra volt még érdemes figyelni, hiszen Losonczi Dávid a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában a 16 között könnyedén verte az azeri Rafig Huseynovot, majd szoros csatában, később szerzett ponttal múlta felül a szerbek idei Európa-bajnokát, az orosz származású Alekszandr Komarovot – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A 24 éves Losonczi Dávidra a szerda esti elődöntőben az ukrán születésű bolgár Szemen Novikov várt, a 26 éves versenyzőnek Eb-aranya (2020) és vb-bronza (2023) van már. Az ESMTK versenyzője sajnos nem tudta folytatni bravúros sorozatát, és 3–1-re kikapott, így ma a bronzéremért lép szőnyegre.

– Mindent megtettem, de így alakult. Ezt azonban most el kell engednem, gyorsan fel kell dolgoznom a vereséget, mert különben holnap a bronzmeccsemet is elveszítem. Márpedig azért jöttem, hogy éremmel menjek haza – mondta el tegnap, pár perccel a veresége után Losonczi.

Tekvondóban az 58 kilós Salim Omar Gergely nem tudta megismételni vagy felülmúlni tokiói ötödik helyét, ugyanis egy győztes meccs után a negyeddöntőben kikapott a címvédő Vito Dell’Aquilától, aki viszont nem vitte őt a vigaszágra, mert az olasz sportoló nem jutott a fináléba. Salim így kilencedikként zárt. Atlétikában a maratoni gyaloglás vegyes váltó versenyében a Venyercsán Bence, Récsei Rita duó 21. lett, míg Kozák Luca és Kerekes Gréta is a reményfutamban folytathatja 100 méter gáton.

A szerdai napon a kajakosaink részéről semmilyen megingást nem láttunk. Kajak-kenuban szerdán hat magyar volt érdekelt egyesben, valamennyien bejutottak a középfutamba. A kajakosok meggyőző teljesítménnyel tették mindezt: a nőknél 500 méteren Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara, míg a férfiaknál 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám is futamgyőztesként lépett tovább. A kenusok 1000 méteres versenyében Fejes Dániel és Adolf Balázs is reményfutamra kényszerült, melyet végül mindketten sikerrel vettek.

Vogel Soma elképesztő bravúrja

A nap végére, az olimpia többi csapatsportágainak korábbi meccseihez hasonlóan egy elképesztően drámai mérkőzés jutott, ami szerencsére magyar szempontból remek eredménnyel zárult. Magyarország és Olaszország vívta ugyanis az olimpia férfi-vízilabdatornájának utolsó negyeddöntőjét.

A magyar csapat tagjai közül az első félidőben Manhercz Krisztián szállította a gólokat, végül ötig jutott a meccsen. A második negyedben az olaszok közül Condemi piros lapot kapott, amiért a lövő kezével megütötte Jansik Szilárdot. Az olaszok ennek ellenére erős harmadik negyeddel fordítottak, de az utolsó játékrészben Jansik Szilárd kezében volt a győzelem kulcsa, de sajnos a magyar pólós ziccerben hibázott. Következtek az ötméteresek, ahol a magyar csapat egyik hőse Vogel Soma volt, aki a szétlövésben három, a rendes játékidőt is számítva összesen öt olasz ötméterest védett ki.

– Éreztem, hogy bennük maradt, hogy már a rendes játékidőben is kivédtem kettőt. Egyébként pedig a statisztika, a megérzés és a reflex összessége az, amiből jönnek a védések, na meg az, hogy nyugodt lehetek, hiszen nálunk vannak a világ legjobb lövői, sokszor az is elég, ha egyet kivédek

mondta el a meccs után a magyar kapus. Miután kedden a női kézilabda- és vízilabda-válogatott is elveszítette a negyeddöntőjét, a férfipólósok maradtak egyedüliként, akik klasszikus csapatjátékban érmet szerezhetnek Magyarországnak Párizsban. A pénteki elődöntőben a világbajnok Horvátország lesz a magyar csapat ellenfele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában