Éremesélyesként érkezett Párizsba

2 órája

Nem ilyen eredményre számítottunk: kilencedikként végzett a tekvondós Salim Omar Gergely

Salim Omar Gergely kikapott a tekvondósok 58 kilogrammos súlycsoportjának szerdai negyeddöntőjében, és így kilencedikként zárt a párizsi olimpián.

MW

Salim Omar Gergely (kék) és az olasz Vito Dell'Aquila tekvondós

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A 21 éves magyar versenyző, aki 2021-ben Tokióban ötödik volt, a negyeddöntőben kikapott a címvédő olasz Vito Dell'Aquilától, így legyőzője döntőbe jutására lett volna szüksége ahhoz, hogy harcban maradjon a bronzéremért.

Nem sokan gondoltak rá, de a favorit, 2022-ben világbajnok olasz sportolónak szinte esélye sem volt az elődöntőben Gasim Magomedov ellen, ugyanis a 21 éves azeri - akinek karrierje eddigi legjobbja egy vb-5. helyezés volt - nagy fölénnyel, két sima menetben (9-4, 11-1) verte Tokió bajnokát.

SALIM Omar Gergely
Salim Gergely (k), Salim Omar Gergely versenyző (b) edzője, édesapja
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Salim Omar Gergely: nem tartottam be az előre megbeszélt taktikai utasításokat

Az olimpia talán legimpozánsabb helyszínén, a vívók korábbi otthonában, a Nagy Palotában kialakított küzdőtéren két világbajnok csapott össze egymással, 2022-ben Guadalajarában az olasz az ötkarikás súlycsoportban, Salim Omar Gergely pedig az 54 kilósok között diadalmaskodott.

A tokiói játékokhoz képest jelentős változás, hogy ezúttal már nem az összpontszám döntött, hanem két menetet kellett megnyerni a győzelemhez.

Az első menetben bő fél perc után a magyar került előnybe egy pontos fejrúgással (3-0), 23 esztendős riválisa testet találó rúgással zárkózott fel (3-2), majd egy intéssel egyenlített. Az ellenfél egy újabb pontos rúgással megszerezte a vezetést (3-5), Salim Omar Gergelyt pedig kétszer is megintették (3-9), így az első szünetben hátrányban volt.

SALIM Omar Gergely
Salim Omar Gergely az olasz Vito Dell'Aquila elleni mérkőzés után
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

A második két percet az olasz kezdte jobban, először egy testre mért rúgásért (0-2), majd a videós visszajátszás után fejrúgásért is pontokat kapott (0-5), a magyar pedig egy újabb intés után már nagyon nehéz helyzeten volt (0-6). Újabb videózást követően ismét három pontot ítéltek (0-9) a fejre lábbal találó olasznak, a magyar szakvezetés is kikérte a technika segítségét, ebben az esetben viszont látszódott, hogy Salim Omar Gergely nem talált. Az olasz újabb testre rúgással még két pontot összeszedett (0-13), ezzel véget ért a meccs.

A vegyes zónában angolul nyilatkozó magyar versenyző az MTI kérdésére elmondta, természetesen 

nem ilyen eredményre számított, nem tartotta be tökéletesen az előre megbeszélt taktikai utasításokat. 

Megjegyezte, ő alapvetően egy támadó szellemű versenyző, aki szereti irányítani a küzdelmet, ellenfele pedig igazából ezt használta ki, sokkal nyugodtabbnak kellett volna lennie, különösképpen a második menetben.

A tekvondósok küzdelmeiben csütörtökön a 68 kilogrammosok között Józsa Levente lesz érdekelt, neki már a selejtezőben harcolnia kell, első ellenfele a kínai Liang Jü-suaj lesz 10.10 órakor.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában