Előzetes

Tegnap, 10:53

Nyílt vízi úszóink az éremre hajtanak

Az eredeti program szerint csütörtökön és pénteken a Szajnában rendezik meg a nyílt vízi úszók versenyeit a párizsi olimpián, amelyen ebben a szakágban a férfiaknál Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid, a nőknél Fábián Bettina képviseli a magyar színeket.

MW

Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Derencsényi István

A veszprémiek két kiváló úszójának a felkészítését Szokolai László irányította, aki az MTI-nek elmondta, mindenki óriási munkát tett bele a klubnál az edzésekbe, ezt igazolja, hogy az eddigi öt úszás öt egyéni rekordot hozott magával.

20240310_Hosszútávúszó OB_Veszprém_FI_VN (27)
Szokolai László úszóedző a veszprémi sportuszodában
Fotó: Fülöp Ildikó / Forrás: Veszprém Megyei Napló

Betlehem már megmutatta, hogy parádés formában érkezett a francia fővárosba, ugyanis a medencés versenyek vasárnapi zárónapján 1500 méter gyorson hatalmas országos csúccsal a negyedik helyen végzett úgy, hogy az előfutamban csak néhány századdal, a döntőben aztán közel öt másodperccel döntötte meg a magyar rekordot.

Ebben a csoportban készült Sárkány Zalán is, aki 400, 800 és 1500 méter gyorson is élete legjobbjával zárt. Ezek azt mutatják, hogy a veszprémi műhelyben a lehető legjobban felkészültek a párizsi olimpiára.

Rasovszky Kristóf, a 10 kilométeres táv aktuális világbajnoka, Tokió ezüstérmese ugyan több medencés számban is megúszta az olimpiai szintet, végül azonban úgy döntött, hogy kizárólag a nyílt vízi küzdelmekre koncentrál.

Kristóf is nagyszerű formában van, ez egy egész éven keresztül felépített rendszer volt, három nagy makrociklusra bontva, aminek a végén speciális, szinte versenykörülmények között készültünk, olyan nyolcszáz méteres fordulókkal, amilyenek itt is lesznek

– mondta Szokolai, aki kijelentette,

nemcsak egy, hanem két érem megszerzésének a reményében ugranak vízbe a tanítványai.

Ahogyan a triatlonosoknál, úgy a nyílt vízi úszóknál is az utolsó pillanatig kérdéses, hogy hol és mikor rendezik meg a versenyeket, ugyanis a Szajna vízminősége továbbra sem ideális. A triatlonversenyeket követően több olyan videó jelent meg a világhálón, amelyen az látszott, hogy versenyzők rosszul lettek az úszásukat követően, a belgák például később vissza is léptek a vegyes váltók küzdelmeitől, mert sportolóik megbetegedtek.

A Szajnában el is halasztották a keddre kiírt edzést, de a magyarok – és több más nemzet képviselői – már előre jelezték, hogy csak a tényleges rajtkor ugranak majd a vízbe, addig mindenki medencében készül.

Szokolai László elmondta, minden reggel hajnali három órakor mérik a víz minőségét, egyelőre nem tudnak halasztási tervekről, azonban óráról órára változhat a helyzet.

A nőket Fábián Bettina képviseli, akitől az első tíz közé kerülés is bravúros szereplés lenne.

A tervek szerint a nők csütörtökön, a férfiak pénteken ugranak a folyóba, mindkét verseny 7.30 órakor kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában