Olvasó

2014.10.05. 13:05

Magyarok Nagyasszonya ünnep

Nádasdladány - Október 5.-én a katolikus templomban tartották meg a Szent mise előtt a hittanos diákok Péter Zoltánné hitoktató felkészítésével az ünnepséget.

Siki Szabolcs

A keresztény egyház által tisztelt szentek között megkülönböztetett hely illeti meg Szűz Máriát, a Megváltó édesanyát. A szent hagyomány szerint neki adatott az a messiási feladat, hogy édesanyaként közbenjáró legyen fiánál. Ott van az ő trónja mellett, hogy védje az elesetteket, segítse a rászorultakat, enyhítse a szenvedők fájdalmait. A sokat szenvedett anya mindazok édesanyja lett, akikért fia meghalt.


A hittanos diákok és Bohus Péter plébános (fent középen) Péter Zoltánné hitoktató (balra)


Mi magyarok elsőként, de nem egyedül tiszteljük Nagyasszonyunknak sőt az egész Latin-Amerika kereszténysége nemzeti patrónájának tekinti. A magyar millennium alkalmával XIII. Leó pápa Szűz Mária tiszteletére egy külön ünnepnapon a „Magyarok Nagyasszonya” ünnepet engedélyezte, amit október 8.-án ünnepel hazánk katolikussága.

Fotók: Siki Szabolcs

 

Közel két évezrede fohászkodik Máriához közbenjárásért Jézus országa, a keresztény világ és egy évezrede,hogy államalapító nagy királyunk az ő lábai elé helyezte a magyar koronát. A Krisztus hitre tért első magyarok Mennyei Fejedelemnőnek tisztelték Máriát, s e hívő tiszteletükben megerősítette őket Szent István király, amikor Szűz Mária oltalmába ajánlotta nemzetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!