Fúzió

2 órája

Együttműködési megállapodást kötött az MCC és a honvédelmi tárca

Együttműködési megállapodást kötött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Honvédelmi Minisztérium; a dokumentumot Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a tárca védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára írta alá hétfőn Budapesten.

MW

Együttműködési megállapodást kötött az MCC és a honvédelmi tárca

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Kutnyánszky Zsolt Krisztián elmondta: a tárca keretstratégiája 2031-ig határozza meg a honvédelmi oktatás irányait, ezzel párhuzamosan pedig új alapokra helyezik a felső- és középfokú oktatási intézményekkel történő együttműködésüket. 

A mai esemény ennek a folyamatnak fontos állomása

 - tette hozzá. 

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség nem nélkülözheti a társadalom támogatását, ezért fontos a hazafias honvédelmi nevelés. Az együttműködési megállapodás pedig lehetőséget biztosít az MCC hallgatói hazafias és honvédelmi nevelésére, továbbá a hallgatók lehetőséget kapnak a katonai hivatás megismerésére is - mondta. 

Az MCC táborai során a diákok ellátogathatnak honvédségi alakulatokhoz és védelmiipari cégekhez. Az is céljuk, hogy felkeltsék a hallgatók érdeklődését a védelmiipari innováció iránt is

 - sorolta. 

Folyamatban van a honvédség átalakítása, amelynek során ütőképes nemzeti haderő épül. Ennek egyik központi eleme a területvédelmi erők fejlesztése; ennek érdekében országos kampány indult, amelynek kiemelt célcsoportja a felsőoktatásban tanuló hallgatók - mondta. 

Amikor Ukrajnában és a Közel-Keleten háború zajlik, fontos, hogy az ütőképes honvédség kialakításával megerősítsük a védelmi képességeinket. Szintén fontos az önálló védelmi ipar kiépítése, amely kiszolgálja a haderőt, továbbá munkahelyeket teremt és élénkíti a magyar gazdaságot. Erre jó példa, hogy a múlt héten legördült Zalaegerszegen a gyártósorról az első Lynx harci jármű, illetve hétfőn Várpalotán átadták a 30 milliméteres kaliberű lőszereket gyártó üzemet - mondta az államtitkár. 

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója felidézte: 

legutóbb, amikor a honvédelmi miniszter az MCC-nél járt, több hallgatójuk jelezte, hogy önkéntes tartalékosként részt vesz a honvédség programjaiban. 

Vagyis ez mára a mindennapok részévé vált fiatalok körében - közölte. 

Ma már olyan a Magyar Honvédség, hogy tevékenységében örömmel vesznek részt a fiatalok, ahol olyan képzettséget kaphatnak, amelynek akár civilként is hasznát veszik. Éppen ezért nagyon fontos a hazaszeretet és az oktatás összekapcsolása, amit a 21. században egyre komolyabban kell vennünk. Fontos, hogy ismerjük  az őseink által megvívott fizikai harcokat is, ezért az MCC képzéseiben hangsúlyos helyet kap honvédelem és a hazafias nevelés - mondta. 

Az MCC fő jelszavai a haza és haladás, ezért az együttműködési megállapodás a nemzet szempontjából is stratégiai fontosságú, hiszen a Magyarországot érő geopolitikai kihívások, csak a "kard és az ész" összekapcsolásával kezelhetőek. Ilyen módon hozható létre az a szellemi és társadalmi kohézió, ami mindig is jellemezte a magyarságot - mondta Szalai Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában