Eltérés

2024.07.13. 20:12

Jelentősen túlbecsülték az EU lőszergyártási kapacitását Brüsszelben

Az Európai Bizottság által előterjesztett lőszergyártási számok nem érik el a tényleges növekedést.

MW

A Rheinmetall AG vezérigazgatója, Armin Papperger és Boris Pistorius német védelmi miniszter

Forrás: AFP

Fotó: Ronny Hartmann

Jelentős eltérést mutatott ki az EU által közölt adatok és a lőszergyártási képességek tényleges növekedése között egy jelentés.

A The Investigative Desk nevű szervezet újságírókkal együttműködve vizsgálta meg az Európai Bizottság által előterjesztett lőszergyártási számokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy Brüsszel túlbecsüli az európai lőszergyártási kapacitást – hívja fel rá a figyelmet a Brussels Signal hírportál alapján a V4NA Hírügynökség.

Kutatásuk jelentős eltérést mutatott ki az EU által közölt számadatok és a lőszergyártási képességek tényleges növekedése között.

Áprilisban Josep Borrell, az EU külügyi főképviselőjének szóvivője arról beszélt, hogy az európai fegyvergyártó cégek az év végéig „legalább 1,4 millió lövedéket” tudnak előállítani a 155 milliméteres kaliberű NATO-szabványnak megfelelően. Januárban Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa azt mondta, hogy az EU az év végére legalább 1,3 millió lőszer előállítására lesz képes.

Az EU Tanácsa 2023 májusában háromszintű megközelítésről állapodott meg, amelynek célja a tüzérségi lőszerek szállításának és közös beszerzésének felgyorsítása azért, hogy a megállapodást követő 12 hónapon belül 1 millió lőszert biztosítsanak Ukrajnának.

A valóságban a ténylegesen előállított lőszerek mennyisége azonban jóval alacsonyabb volt.

Egy iparági bennfentes „képtelenségnek” nevezte Breton becslését, mint mondták, egyszerűen nincs 1,7 millió tüzérségi lövedék gyártási kapacitás Európában. Hozzátették, hogy a 2024-es kapacitás kevesebb mint félmillió. „Lehetséges, hogy 400 ezer, talán még ennél is valamivel kevesebb” – jegyezték meg.

Egy másik forrás évi 580 ezer darab körülire becsülte Európa teljes kapacitását.

A német Rheinmetall fegyvergyártó cégtől származó számok, amelyeket az Investigative Desk látott, 400-600 ezer lövedék közötti európai kapacitást jeleztek.

Csak „elméleti lehetőség” van arra, hogy Európa 1 millió lövedéket tudna előállítani, mondta Magnus-Valdemar Saar, Észtország lőszerbeszerzési igazgatója az újságíróknak. Ezek a számok egybevágnak az észt védelmi minisztérium hivatalos dokumentumaival. Az oknyomozó újságírók kérdéseire reagálva az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy számításai a gyártóktól származó adatokon, gyárlátogatásokon, az uniós tagállamokkal folytatott megbeszéléseken és a gyártók képviselőivel folytatott további tárgyalásokon alapulnak.

„Ezért kitartunk azon becslésünk mellett, hogy a beérkezett megrendeléseknek megfelelően 1,5-1,7 millió darab termelési kapacitás valós működési feltételek mellett megvalósítható” – mondta a szóvivő.

Az iparági szakemberek szerint azonban a felfújt termelési adatokra való támaszkodás – amelyek a tényleges kapacitás háromszorosát is elérhetik – jelentős kockázatokat rejt magában. Ez hibás stratégiai döntésekhez vezethet, és veszélyeztetheti Ukrajna és a NATO-szövetségesek kritikus lőszerigényének kielégítését sürgős időkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában