Közel-keleti konfliktus

2024.07.13. 07:26

Többen megsérültek egy a rendőrség által feloszlatott palesztinpárti tüntetésen Berlinben

Az izraeli–palesztin háború 281. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Legkevesebb 71 palesztin veszítette életét, és 289-en sebesültek meg a a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz mellett izraeli csapásban, valamennyien civilek

Forrás: AFP

Fotó: Eyad Baba

Többen megsérültek egy a rendőrség által feloszlatott palesztinpárti tüntetésen Berlinben

Többen megsérültek szombat este egy a német rendőrség által feloszlatott palesztinpárti tüntetésen Berlinben - közölte a német főváros tűzoltósága.

A tűzoltóság szerint a nyolc sérült között egy súlyos sérüléseket szenvedett személy is volt. Öt ember kórházi kezelésre szorult. A sérültek többsége keringési problémákra panaszkodott, illetve zúzódásokat szerzett.

A rendőrség az esti órákban feloszlatta a tömeget, amelynek soraiból - a német hatóságok megfogalmazása szerint - büntetőjogi értelemben is releváns szólamok hangzottak el. A hatóság saját közlése szerint nem vetett be könnygáz.

A tüntetés Berlin Steglitz városrészében indult és az Innsbrucker  Platzra tartott. Mintegy 600-an vettek részt a megmozduláson. Számosan palesztin zászlókat lengettek, illetve "Szabadítsátok fel Palesztinát az izraeli megszállás alól" feliratú transzparenseket mutattak fel. A megmozdulást "Állítsátok meg a gázai népírtást" címmel jelentették be a hatóságoknál.

A gázai övezeti háború október 7-i kirobbanása óta a konfliktussal összefüggésben szinte minden héten vannak megmozdulások Berlinben.

Sokan életüket vesztették egy izraeli támadásban a Gázai övezet déli részén

Legkevesebb 71 palesztin veszítette életét, és 289-en sebesültek meg a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz közelében végrehajtott izraeli légicsapásban szombaton, valamennyien civilek - közölte szombaton a Hamász vezetésű gázai egészségügyi minisztérium.

Az al-Hadasz arab nyelvű hírtelevízió szerint a támadásban legkevesebb 35 palesztin vesztette életét.

A támadás a Hán-Junisztól nyugatra fekvő al-Mavaszi körzetére irányult, ahol sátortábort építettek ideiglenesen kitelepítettek számára.

Az áldozatokat a térség több kórházába szállították. A rafahi kórház igazgatója, Szubaib al-Hamsz elmondta, hogy a sebesülések többsége súlyos, többeknek amputálni kellett a végtagját.

Izraeli biztonsági források közlése szerint a célpont Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyának főparancsnoka volt, akinek sorsáról egyelőre semmit sem tudni. Az izraeli hadsereg, amely megerősítette, hogy valóban Deif és egy másik magas rangú Hamász-vezető volt a támadás célpontja, az AFP kérdésére annyit közölt, hogy vizsgálják az esetet.

A Hamász vezetőinek listáján a Hamász vezetője, Jahíha Szinvar után a második helyen álló Mohammed Deif az Izrael által leginkább keresett emberek egyike. A Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám brigádok parancsnokának a múltban a feltételezések szerint számos, a meggyilkolására irányuló izraeli kísérletből sikerült megmenekülnie.

Deifet tartják az 1200 ember életét kioltó, és az izraeli-gázai háborút előidéző, Izrael elleni október 7-i támadás fő kitervelőjének.

Abu Zuhri, a Hamász egyik magas rangú illetékese a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy az esemény "az amerikai támogatással és a világ hallgatása mellett zajló népirtó háború eszkalációját jelenti", és azt bizonyítja, hogy Izrael nem érdekelt egy tűzszüneti megállapodásban.

Sérült gyermeket visz kórházba egy palesztin nő Hán-Juniszban 2024. július 13-án 
Fotó: Eyad Baba / Forrás: AFP

Az izraeli kormányfő hivatala szombaton emlékeztetett, hogy Benjámin Netanjahu "a háború elején állandó parancsot adott ki a Hamász magas rangú vezetőinek likvidálására".

A Palesztin Hatóság elnöki hivatalának szóvivője, Nabíl Abu Rudeina az Izraelnek nyújtott amerikai katonai támogatást bírálta az al-Maszáviban végrehajtott támadás miatt.

Az amerikai kormányzat "kitart a legitim nemzetközi határozatok megsértése mellett, amikor fenntartja a megszálláshoz nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, és a megszállók naponta követnek el véres tömeggyilkosságokat a népünk ellen" - idézte a szóvivőt a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség.

Egy másik, a Gázavárostól nyugatra felállított menekülttáborban álló imaterem elleni támadásban 17-en haltak meg - közölték egészségügyi vezetők szombaton.

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a háború kezdete óta 38 443 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 88 481.

Argentína felvette a Hamaszt a terrorszervezetek listájára

Az argentin kormány felvette a terrorista szervezetek listájára a Hamász palesztin iszlamista szervezetet - jelent meg a helyi hivatalos közlönyben.

Javier Milei argentin elnök adminisztrációjának sajtószolgálata szerint az ország kormánya "nem tehetett mást, minthogy terrorista szervezetté nyilvánította" a Hamaszt, mivel "meg van győződve arról, hogy Argentínának meg kell felelnie a nyugati civilizációnak". Az elnök egyben a palesztin terrorcsoport tavaly október 7-i Izrael elleni támadására hivatkozott, amelyben 1200 embert, főként civileket öltek meg, és 251-et túszul ejtettek.

A nyilatkozat megemlíti a Hamász szoros kapcsolatait Iránnal, amelyet Argentína azzal vádol, hogy két terrortámadást is végrehajtott - a libanoni Hezbollah terrorcsoporttal - az országban lévő zsidó helyszínek ellen. A Buenos Aires-i zsidó közösségi ház ellen 1994-ben végrehajtott pokolgépes merényletben 85-en meghaltak, és több százan megsebesültek. A korábbi másik, a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség elleni támadásban húszan vesztették életüket.

Az argentin igazságszolgáltatás idén áprilisban az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoportot és Iránt vádolta meg a két támadás elkövetésével. Irán tagadja, hogy köze lett volna a merényletekhez, a Hezbollah pedig nem reagált az ítéletre.

Miley többször is kijelentette, hogy Izraelt és az Egyesült Államokat tekinti Argentína kiemelt szövetségesének. Tavaly decemberben az államfő bejelentette, hogy a hatóságok azon dolgoznak, hogy a Hamaszt felvegyék a terrorszervezetek listájára.

Libanon szerint az izraeli invázió regionális háborúhoz vezethet

A megbízott libanoni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egy dél-libanoni katonai eszkaláció veszélyes következményekkel járhat a Közel-Keleten, ezért minden félnek a párbeszédet és a békés megoldásokat kell előnyben részesítenie.

Abdalláh Buhabib szerint ha Izrael megtámadja Libanont, az egy regionális háborúhoz vezethet, amiben külső szereplők is részt vesznek. Hozzátette:

 a konfliktusnak pusztító következményei lesznek nem csak Libanonra és Izraelre nézve, de talán a szomszédos Szíria és Jordánia számára is szörnyű lenne.

A miniszter szerint a libanoni kormány arra törekszik, hogy helyreálljon a stabilitás Izrael határainál, és elkötelezett a meglévő határviták tárgyalások útján történő rendezése mellett. 

Egymás legyilkolása nem a legjobb megoldás, nem fogja biztosítani a biztonságot. Párbeszédre és nyugalomra van szükség 

- hangsúlyozta.

A 2024. július 8-i képen izraeli légicsapástól elpusztult kecséi tetemét szállítja el Juszef Halimeh libanoni pásztor a dél-libanoni Toura városnál, az izraeli határ közelében 
Fotó: Mohammad Zaatari / Forrás: MTI/AP

Abdalláh Buhabib elmondta: a nemzetközi közvetítők folytatják a diplomáciai erőfeszítéseket annak érdekében, hogy csökkentsék a katonai feszültséget a libanoni-izraeli határon.

Ez történt pénteken:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában