Közel-keleti konfliktus

2024.07.12. 11:17

Izraelben meghosszabbítják a férfiak kötelező sorkatonai szolgálatát

Az izraeli–palesztin háború 280. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli haderõ ultraortodox zsidó vallású katonái számára létesített Neca Jehuda gyalogsági zászlóalj újoncai a kiképzésüket lezáró eskütételen a jeruzsálemi óváros Siratófalánál 2024. július 10-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Izraelben meghosszabbítják a férfiak kötelező sorkatonai szolgálatát

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet csütörtök éjjeli ülésén úgy döntött, hogy 

az utóbbi közel kilenc évben kötelező 32-ről 36 hónapra, vagyis három évre hosszabbítják a férfiak sorkatonai szolgálatát.

A tervek szerint nyolc év múlva visszatérhet a 32 hónapos időtartam, és a biztonsági helyzet értékelésétől függően a kisegítő, nem harcoló alakulatoknál addig is lerövidíthetik akár 28 hónaposra a szolgálati időt.

Újoncok géppisztolyt és a héber Biblia (Tanakh) példányát készülnek átvenni az izraeli haderő ultraortodox zsidó vallású katonái számára létesített Neca Jehuda gyalogsági zászlóaljának eskütételén 
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

A döntést vasárnap terjesztik a teljes kormány elé, majd a későbbiekben az izraeli parlament, a kneszet is várhatóan megszavazza.

Izraelben az utóbbi, közel kilenc évben 32 hónapig szolgáltak a férfi sorkatonák, és a hatályos törvények szerint ezt a jövőben le kellett volna rövidíteni két hónappal. Az izraeli hadsereg (IDF) a régebbi, hároméves szolgálat visszaállítását követelte a Hamász terrorszervezet október 7-i támadása után kitört háború okozta súlyos katonahiány miatt.

Október óta katonák százai vesztették életüket a harcokban, több ezren megsebesültek, és várhatóan nem térnek vissza a harcolni, és ezért jelentős létszámhiány keletkezett az IDF-nél.  

Szemben a repülőgépekkel vagy a bombákkal, katonákat nem lehet külföldről behozni, ezért többet kell toborozni. A szükségleteinkkel ellentétes irányba haladunk az ultraortodoxok toborzásában, a szolgálat meghosszabbításában és a tartalékos szolgálat alól felmentést biztosító életkorban. Közösen kell cselekednünk, a katonák mindenre készek, csak támogatást kérnek

– mondta Joáv Galant védelmi miniszter múlt héten a kneszet külügyi és védelmi bizottságának ülésén.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában