Főpróba

2 órája

Magyar Péter, Karácsony és Gyurcsány koalíciós tesztje készül a fővárosban

A Magyar Nemzet cikke szerint formálódik a baloldali összefogás a 2026-os választásra.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b–j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Az önkormányzati választások eredménye miatt Karácsony Gergely főpolgármester számára létfontosságú, hogy megegyezzen Magyar Péterrel, miközben továbbra is maga mögött tudja Gyurcsány Ferenc támogatását. Ezzel idén ősszel létrejönne a Gyurcsány–Magyar–Karácsony-koalíció, ami a főpróbája lehet a három politikusnak és pártjaiknak, hogy együttműködjenek a 2026-os országgyűlési választásokon – írja a Magyar Nemzet.

Értelemszerűen Karácsonynak nem érdeke, hogy működésképtelen legyen a közgyűlés, de valószínűleg Magyar Péter sem akar a kerékkötője lenni a megállapodásnak, ugyanis könnyen a balliberális média – amelyik eddig piedesztálra emelte – céltáblájára kerülhet, ha miatta oszlana fel a közgyűlés.

Megjegyzendő, hogy amennyiben felbomlana a DK, az MSZP és a Párbeszéd összefogása, jó eséllyel Karácsony Gergely továbbra is számíthatna a saját pártja, a Párbeszéd mellett az MSZP támogatására is. A gyenge választási szereplés után Gyurcsány Ferenc számára pedig élet-halál kérdése, hogy a lehető legközelebb maradjon a tűzhöz, és a DK akár a mérleg nyelve is lehet a közgyűlésben.

Amennyiben megtörténik a nagy baloldali összeborulás a Fővárosi Közgyűlésben, az valószínűleg vitákkal terhelt lesz.

Van, aki megmenekülne

Az állandó viták ellenére Gyurcsány Ferenc már többször is utalt arra, hogy elképzelhetőnek tartja az összefogást Magyar Péterrel. Mindez aligha meglepő, mivel ezzel garantálná a politikai túlélését a 2026-ot követő időszakra is. Néhány hete Gyurcsány egy Face­book-bejegyzésben értekezett arról, hogy az ellenzéknek önvizsgálatot kell tarta­nia, majd jelezte, hogy már most fel kell készülniük a 2026-os választásokra, és ez szerinte még a végiggondolatlan politikai küzdelmeknél is fontosabb.

Magyar Péter egy ideig próbálta tagadni az összefogás lehetőségét, azonban a Karácsony Gergellyel való múlt heti találkozója után már azt közölte, hogy a Tisza Párt nevében a közeljövőben a többi fővárosi frakció vezetőjével is felveszi a kapcsolatot.

További részletekért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában