Közel-keleti konfliktus

21 órája

Sokan meghaltak izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben

Az izraeli–palesztin háború 341. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A pusztítást mérik fel palesztin emberek a Gázai övezet déli részén

Forrás: MTI/AP

Fotó: Abdel-Karim Hana

Sokan meghaltak izraeli légicsapásokban a Gázai övezetben

Legalább húsz ember életét vesztette az izraeli hadsereg szerdai légicsapásai során a Gázai övezetben – közölték a palesztin hatóságok szerdán, Ciszjordániában pedig egy izraeli telepnél egy tartálykocsit vezető palesztin férfi szándékosan elgázolt egy izraeli katonát.

Az izraeli hadsereg Gázai övezetben végrehajtott szerdai légicsapásai során legalább 20 ember, köztük 16 nő és gyermek életét vesztette

– közölték a palesztin egészségügyi hatóságok. 

Egy kora reggeli légicsapás során 11-en haltak meg, köztük hat testvér, a legfiatalabb 23 hónapos, a legidősebb pedig 23 éves volt

 – tette közzé a kórház, ahová az áldozatokat szállították. A Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz közelében végrehajtott légicsapás következtében három nő, egy férfi és egy gyermek vesztette életét.

Eltûnt emberek után kutatnak palesztinok izraeli légicsapásban megrongálódott lakóépületek romjai között a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Egy palesztin férfi szerdán elgázolt egy izraeli katonát Ciszjordánia középső részén, Givat-Aszaf illegális zsidó telep közelében. Az izraeli mentőszolgálat közlése szerint a benzinszállító tartálykocsi vezetője teljes sebességgel rohant neki a buszmegálló melletti őrhelyen álló katonának, aki a gázolás után belehalt sérüléseibe.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató szerint a támadó egy Rámalláh menti faluból származó palesztin. A Wafa palesztin hírügynökség beszámolója szerint a gázolás helyszínétől délnyugatra fekvő Rafat faluba izraeli csapatok vonultak be. A ciszjordániai támadásokra hivatkozva az izraeli telepesek egyik képviselője további szárazföldi csapatok bevetésére sürgette az izraeli hadsereget.

Két izraeli katona meghalt, amikor lezuhant egy helikopter

Szerdán lezuhant egy izraeli katonákat szállító helikopter a Gázai övezet déli részén. Az izraeli hadsereg közlése szerint két izraeli katona meghalt, hét megsérült. A hadsereg kiemelte, hogy 

a baleset nem ellenséges támadás miatt következett be, és az incidens pontos okának felderítésére vizsgálat indult.

 A lezuhant helikopter sebesült katonákat vitt a Gázai övezetből izraeli kórházakba.

Egy izraeli tisztségviselő szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán nagyszámú palesztin beteg hagyja el a Gázai övezetet egy izraeli határátkelőn át, hogy később az Egyesült Arab Emírségekben kapjanak orvosi ellátást. Közlése szerint várhatóan több mint kétszáz ember, főként gyerekek távoznak hozzátartozóik kíséretében. Ez számít az izraeli határon át Gázából távozó legnagyobb betegszámnak a háború közel egyéves kitörése óta.

A gyermekbénulás ellen a Gázai övezetben indított oltási kampány során a célzott korosztály 82,5 százaléka, 527 776 tíz év alatti gyermek kapta meg az első oltását

 – közölte szerdai jelentésében a palesztin egészségügyi minisztérium. Az oltási kampányt szeptember elején indították el, mert 25 év után újból gyermekbénulásos esetet észleltek a Gázai övezetben. 

A kampány során a minisztérium 640 000 gyermek beoltását tűzte ki céljául, amelynek megkönnyítése érdekében Izrael korlátozott humanitárius szünetek tartásába egyezett bele. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elhúzódó háború eddig nem okozott komoly fennakadásokat az oltási kampányban.

Izraeli elnök: a szabad világnak szembe kell szállnia a terrorral

A nemzetközi közösségnek és a szabad világnak együtt kell szembeszállnia mindenféle terrorral – hangsúlyozta Jichák Hercog izraeli köztársasági elnök szerdán Belgrádban.

Izrael harcban áll, Szerbia pedig a tavalyi október 7-i támadás óta baráti módon viselkedett Izraellel 

– hangsúlyozta. Köszönetet mondott azért, mert a szerb elnök nyilvánosan is az izraeli túszok szabadon bocsátását követelte a Hamász fogságából, valamint izraeli sportolókat látott vendégül.

Az izraeli elnök emlékeztetett arra, hogy a második világháború eseményei is összekovácsolták a szerb és az izraeli népet, hiszen mindkét nép a náci elnyomás ellen harcolt, és ez a barátság azóta is épül.

Szerbia mindig Izrael mellett állt – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, majd közölte, Szerbiában nincsenek antiszemita megnyilvánulások, és erre büszke.

Hozzátette: Szerbiának és Izraelnek mihamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie, ez mindkét fél érdekeit szolgálná, és tovább tudnának bővülni az eddig is gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok. Mint mondta, az izraeli beruházások eddig főként az ingatlanpiacot érintették, de reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben más területekre is kiterjed.

A kétoldalú kereskedelmi áruforgalom Szerbia és Izrael között a tavalyi évben meghaladta a 112 millió eurót, míg 2017-ben 59 millió euró volt.

Az izraeli elnök Szerbiából Albániába utazik, ahol a köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel az együttműködés lehetőségeiről tárgyal.

Belgium félezer menedéket nyújtó sátrat adományoz Gáza lakosságának

Belgium 511, egész családok befogadására alkalmas, lakhatást biztosító sátrat adományoz a gázai lakosságának, a felajánlást a belga védelmi minisztérium a hadsereg szállítórepülőgépével juttatja el a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről – tájékoztatott a belga külügyminisztérium szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a művelet része a belga sürgősségi segélyek külföldre juttatását szervező, B-FAST nevű tárcaközi polgári biztonsági szolgálat tevékenységének a válsággal sújtott közel-keleti régióban. A szerdán bejelentett adomány a gázai civilek és a Gázát elhagyni kényszerült civil lakosság sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló belga támogatásokat egészíti ki – tájékoztattak.

Israeli Airstrike on Gaza Humanitarian Zone
Gázában napról napra romlanak az életkörülmények
Fotó: Middle East Images via AFP

A belga külügyi tárca emlékeztetett:

Gázában napról napra romlanak az életkörülmények. A tél közeledtével a teljes gázai lakosság, köztük gyermekek szenvednek hiányt mindenből, miközben embertelen körülmények között élnek. A régió humanitárius katasztrófával néz szembe 

– hívták fel a figyelmet.

„Megismételjük a tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására és a kétállami megoldásra, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló tárgyalások megkezdését sürgető felhívásunkat” – fogalmaztak, majd hozzátették: a fegyverek elhallgatása az első lépés a régió stabilitása és tartós békéje felé.

A közlemény kiemelte a 11 hónapja tartó szüntelen erőszak következtében 1,9 millió ember költözött el Gázából. Ez 10 lakosból 9-et jelent – írták. Otthonaik romokban hevernek. A segélyszervezetek mindent megtesznek azért, hogy menedéket nyújtsanak az embereknek. Noha csak átmeneti megoldás, Belgium adományával jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy menedéket lehessen nyújtani a gázai családoknak. Amire a gázai lakosságnak valóban szüksége van, az az azonnali és tartós tűzszünet – tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

Palesztinpárti tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Melbourne-ben

Könnygázt is bevetett a rendőrség szerdán egy nemzetközi védelmi kiállítás helyszínén összegyűlt háborúellenes tüntetők erőszakos csoportjának megfékezésére az ausztráliai Melbourne-ben; az összecsapásban sok rendőr megsebesült, több tucat tiltakozót letartóztattak – közölte Victoria állam rendőrsége.
A jelentés szerint a szárazföldi katonai erők kétévente megrendezett nemzetközi kiállításának helyszínén palesztin lobogókat lengetve, hangszórókon palesztinpárti jelszavakat skandálva mintegy 1200-an tiltakoztak Izrael Gázai övezetben folytatott katonai fellépése ellen.

A tüntetők egy csoportja tüzeket gyújtott az utcán és utakat zárt le, vörös folyadékkal öntötték le a hadiipari expóra érkezőket, az őket védelmezni próbáló rendőröket pedig kövekkel, lótrágyával és folyadékkal töltött palackokkal dobálták meg.

A közlemény kitért arra is, hogy a helyszínre kivezényelt rendőri erők megdöbbentek a háborúellenes tüntetők némelyikének viselkedésén: 

néhány rendőrt leköptek, másokat maró anyagot tartalmazó spray-vel fújtak le, a rendőrlovakat pedig pirotechnikai eszközökkel dobálták az erőszakos tiltakozók. A rendőrség könnygáz- és villanógránátokat, paprikaspray-t és más tömegoszlató eszközöket is bevetett az agresszív tüntetők visszaszorítására.

Az összecsapásban több mint húsz rendőr megsebesült, súlyos sérülésekről azonban nem érkezett jelentés. Gyújtogatás, hivatalos személy elleni erőszak és a hatóság munkájának akadályozása, valamint egyéb bűncselekmények gyanújával összesen 33 embert vettek őrizetbe – tudatta a rendőrség.

Az ausztrál média szerint hasonló méretű rendőri fellépésre Melbourne-ben utoljára 2000-ben, az akkor szintén a városban megrendezett Világgazdasági Fórum elleni erőszakos utcai tüntetések miatt volt szükség.

A keddi eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában