Halálra vertek egy kárpátaljai férfit a toborzóközpont munkatársai az áldozat lánya szerint – frissül

926. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Cikkünk frissül!

Orosz hackerekre figyelmeztet a holland katonai biztonsági szolgálat

Oroszország hackerek segítségével igyekszik megakadályozni, hogy a Nyugat katonai segítséget küldjön Ukrajnának – figyelmeztetett a holland katonai biztonsági szolgálat (MIVD), amelyet az NlTimes című holland hírportál idézett pénteken.

Hacker, conceptual illustration
Illusztráció
Fotó: VICTOR de SCHWANBERG / Forrás: AFP

Az MIVD szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) kötelékében működő hackerek elsősorban kormányzati és kiemelten fontos infrastruktúrát támadnak. Peter Reesink, az MVID vezetője elmondta, hogy bár Hollandiát egyelőre nem érte ilyen jellegű támadás, a hackerek igyekeznek megbénítani az Ukrajnának segítséget nyújtó, illetve az Ukrajnának küldendő segélyekben részt vevő országok logisztikai rendszerét, 

Hollandia pedig fontos tranzitország. 

A hírportál idézte Ruben Brekelmans holland védelmi minisztert is, aki figyelmeztetett, hogy nem pusztán kormányok, de az Ukrajnának szánt katonai felszerelések előállítói és beszállítói is célponttá válhatnak, és aláhúzta: 

nagyon fontos, hogy az országok közösen lépjenek fel a hackertevékenység ellen. Több nyugati ország hírszerzése a GRU 29 155-ös egységét vádolja az orosz katonai hírszerzés korábbi ezredese, a később kettős ügynökké vált Szergej Szkripal megmérgezésével is. 

Az Egyesült Államok csütörtökön szintén újabb vádakat hozott nyilvánosságra az orosz katonai hírszerzés öt tagja ellen. Eszerint a GRU tisztjei 26 NATO-tagállam - köztük az Egyesült Államok - számítógépes rendszere ellen intéztek támadást a WhisperGate nevű szoftverrel.

Így működik az ukránok legújabb fegyvere (videó)

Az ukrán hadsereg szeptember elején kezdte bevetni a fronton a „filléres a dróneszközök új családját”. A fejlesztés lényege, hogy a drón a célpont fölé repül, és égő termittel borítja a célterületet – írja a Portfolio

A lap szerint az égő termit képes az acél és alumínium lemezeket átégetni, valamint a fémtárgyakat megolvasztani. Az új eszköz a „Sárkány lehelete” nevet kapta – adta hírül a Mandiner.

Halálra vertek egy kárpátaljai férfit a toborzóközpont munkatársai az áldozat lánya szerint

Kárpátalja egyik csendes településén megrázó esemény kavarta fel a közösséget. Egy helyi nő súlyos vádakkal állt elő: állítása szerint édesapját a területi toborzási és szociális támogatási központ munkatársai jogtalanul tartóztatták le, majd kegyetlenül bántalmazták, amely a férfi halálával végződött – számolt be a történtekről a Kárpáti Igaz Szó. Dmitro Lubinec, Ukrajna emberi jogi biztosa szerint az ilyen típusú jogsértések száma sajnálatos módon egyre gyakoribb a régióban, különösen a toborzóközpontok munkáját illetően.

20230208__MI_068
Illusztráció
Fotó: Mirkó István / Forrás: Magyar Nemzet

Az áldozat családja szerint az incidens egy sor szabálytalanságra világít rá a toborzóközpont tevékenységében, ami megrendítette a közvélemény bizalmát. Az asszony azt állítja, hogy 

az édesapja jogtalan őrizetbe vételét követően a központ dolgozói brutális erőszakot alkalmaztak, amely végül a férfi életébe került. Az ukrán hatóságok jelenleg a büntető törvénykönyv súlyos testi sértésre vonatkozó 128. cikkelye alapján folytatnak nyomozást, amely újabb kérdéseket vet fel a kárpátaljai katonai toborzás és a hatósági visszaélések kapcsán.

Dmitro Lubinec, az ügyre reflektálva, azonnali lépéseket ígért. Telegram-csatornáján jelezte, hogy már megkereste a főügyészt az eset alapos kivizsgálása érdekében, hangsúlyozva, hogy amennyiben az ügyben szabálytalanságokat tárnak fel, követelni fogja az érintett tisztviselők felelősségre vonását.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Az Egyesült Államok orosz hekkereket vádol Ukrajna és NATO-országok elleni támadásokkal

Az Egyesült Államok helyi idő szerint csütörtökön újabb vádakat hozott nyilvánosságra az orosz katonai hírszerzés öt tagja ellen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) öt tisztje „pusztító erejű” számítógépes támadásokban vett részt, amelyek civil számítógépes rendszereket céloztak meg Ukrajnában és világszerte. Az öt tiszt, valamint egy civil, aki ellen már korábban vádat emeltek, számítógépes behatolásra irányuló „összeesküvést szőttek, hogy az ukrán kormányhoz kapcsolódó számítógépes rendszerekbe betörjenek, onnan adatokat szivárogtassanak ki, és blokkolják a rendszereket az ukrajnai orosz inváziót megelőzően” – áll a tárca közleményében. 

A vádlottak mindezt azért tették, hogy aggodalmat keltsenek az ukrán állampolgárokban a kormányzati rendszerek és személyes adataik biztonságával kapcsolatban

– tették hozzá. 

A célpontok között az ukrán kormányzati rendszerek és adatok, valamint az Ukrajnának támogatást nyújtó országok, köztük az Egyesült Államok és 25 másik NATO-ország volt - közölte a minisztérium. 

A GRU WhisperGate-kampánya, beleértve a kritikus ukrán infrastruktúra és a katonai értékkel nem rendelkező kormányzati rendszerek célba vételét, jellemző példája annak, hogy Oroszország az igazságtalan inváziója során milyen rémisztő módon semmibe veszi az ártatlan civileket

– fogalmazott Matthew Olsen főügyész-helyettes. 

Az igazságügyi minisztérium partnereinkkel és szövetségeseinkkel egységesen kiáll az ukrán nép támogatása mellett Oroszország törvénytelen és igazságtalan inváziója nyomán

– nyomatékosította. 

Az Egyesült Államok akár 10 millió dolláros jutalmat kész felajánlani a megvádolt személyekkel kapcsolatos információkért - derült ki a közleményből.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint Oroszország több tízezer katonát telepített Kurszkba

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka interjút adott a CNN-nek, amelyet a Portfolio szemlézett. Olekszandr Szirszkij kijelentette, Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől, ezért kellett nekik augusztus 6-án offenzívát indítani ebbe az irányba Oroszország területén. 

Ez az ukrán lépés pedig csökkentette az ellenség támadásának a veszélyét, megakadályozták őket a cselekvésben. A magas rangú katona úgy fogalmazott, a harcokat az ellenség területére helyezték át, hogy érezhessék azt, amit ők minden nap éreznek. 

Egy orosz Mi-35m-es támadóhelikopter rakétákat lő ki az ukrán fegyveres erőkre az oroszországi Kurszk régió határvidékén
Forrás: AFP

Szirszkij azt is elmondta, hogy 

Oroszország több tízezer katonát telepített Kurszkba, köztük elit légideszant erőket.

A kurszki művelettel pedig az volt a terv, hogy megakadályozzák, hogy Oroszország az orosz várost egy új offenzíva kiindulópontjaként használja, emellett ezzel más frontszakaszokról tudnak orosz erőket elterelni. 

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

Videóra vették egy orosz szuperszonikus repülőgép ukrán egységekre mért csapását 

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott egy felvételt arról, ahogy a Szu–34-es repülőgép Kurszk közelében csapást mér az ukránok állásaira – írja a Magyar Nemzet.

Újabb támadás érte Lvivet

Oroszország az éjszaka Shahed drónokkal támadta a nyugat-ukrajnai Lviv városát, ami tüzeket okozott ipari létesítményekben – jelentette Andrij Szadovij polgármester.

A drónok raktárépületekben okoztak tüzet, ezeket jelenleg is oltják, mondta Szadovij. Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Több mint tizenhatezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 6896-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában