Zelenszkij szerint ezért bukott meg Kuleba – frissül

925. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Dmitro Kuleba volt ukrán külügyminiszter

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Cikkünk frissül!

Moszkva szerint Kijev miatt nem kezdődtek meg a béketárgyalások

Jobb lenne, ha Oroszország békésen érné el céljait, de Ukrajna nem áll készen a tárgyalásokra. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette ki az Izvesztyijának adott interjújában a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum margójára.

Megjegyezte, emiatt tart még mindig a különleges katonai művelet. Peszkov emlékeztetett arra is, hogy a külföldi államokat egyre jobban vonzza az ukrajnai konfliktus. Az elnök sajtótitkára ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország egyre hatékonyabban harcol a külföldi kiképzők ellen Ukrajnában.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Zelenszkij szerint ezért bukott meg Kuleba

Volodimir Zelenszkij elnök is részt vett a „Nép szolgája” frakció ülésén szeptember 4-én este. Ott beszélt az ukrán kormányválságról, s arról, hogy miért távozott több miniszter is a kormányból. Erről ír az Unian ukrán hírportál.

Zelenszkij külön részletezte Dmitro Kuleba lemondását, s annak okait.

A sajtóinformációk szerint az államfő úgy vélte, hogy a miniszterből hiányzik az energia a fegyverellátás előmozdításához.

Az egyeztetés témái között szerepelt egy új minisztérium létrehozása is, amely az országot elhagyó ukránok hazatérésével foglalkozik majd. A forrás szerint azonban ennek vezetőjét még nem választották ki – folynak az interjúk.

Dmitro Kuleba egykori ukrán külügyminiszter és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Forrás: AFP

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a Bloomberg egy, az ukrán vezetéshez közel álló forrást idézett, amely szerint Andrij Sibiga első külügyminiszter-helyettes lehet az új külügyi tárcavezető.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Több mint tizenháromezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 6770-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6697-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában