A gyomornak nem könnyű, ámde laktató

2019.07.07. 07:45

Szaftos, paprikás étkek a tányéron

Akad, aki már a marhapörköltre is azt mondja, köszöni, de ez neki túl sok – aztán a kínálatban meglátja a pacalt. Mégis sokak kedvence ez a két, tipikus magyar ételnek tartott pörkölt.

Szanyi-Nagy Judit

Szemet gyönyörködtető látvány a főtt burgonyával tálalt pacalpörkölt Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A marhapörkölt hozzávalói: 60 dkg marhahús, 2-3 evőkanál olaj, 1 fej közepes nagyságú hagyma, őrölt pirospaprika, só, paradicsom, paprika.

A pörköltekhez a marhahús lágy részeit használjuk, mert ezek puhábbak, ízletesebbek: ilyen a lapocka, a lábszár és a bélszín vége is. A legjobb, ha vegyes húsrészekből készül az étel.

A hagymát apróra vágjuk, olajban vagy zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy púpos kávéskanálnyi pirospaprikával, és hozzáadjuk a kockára vágott húst. Ezt pár percig kevergetjük, majd megsózzuk, s annyi vizet öntünk rá, hogy a húst ellepje. Lefedve pároljuk. Ha az étel a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de nem sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap. Adhatunk hozzá egy-két paradicsomot, zöldpaprikát, és ízléstől függően egy kis vörösbort is – amely a főzés során elpárolog. A leve ne legyen túl híg, de túl sűrű sem; lényegében úgy készüljön, mint a többi pörkölt. Köretként tálalhatunk hozzá többek között sós vízben főtt burgonyát, nokedlit.

A klasszikus pacalpörkölthöz a következő alapanyagokra van szükség: 1 kg előfőzött pacal (marha), 160 gramm sertészsír, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 darab nagyobb paprika, 2 evőkanál fűszerpaprika, 1 darab nagyobb paradicsom, 50 ml víz, 1 evőkanál só, 1 teáskanál majoránna és víz.

Szemet gyönyörködtető látvány a főtt burgonyával tálalt pacalpörkölt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az előfőzött pacalt több alkalommal is átmossuk. Amennyiben úgy vettük a húst, hogy azt már előfőzték, úgy nem kell abálni (vízzel párolni, hőkezelni). A pacalt vékonyabb, körülbelül fél centiméter széles és 3 centiméter hosszú csíkokra szeljük fel. A vörös- és fokhagymát felaprítjuk, a paprikát, paradicsomot kockázzuk. A vöröshagymát előbb üvegesre pirítjuk a sertészsíron, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát és a fokhagymát, így pirítjuk össze.

Ezt követően egy percre levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a paradicsomot, majd mindezt jól átkeverjük. Fél deciliter vizet öntünk rá, és gyorsan összekeverjük, nehogy megégjen a fűszerpaprika. Ezután tesszük vissza a tűzhelyre. Hozzáadjuk a pacalt, majd a sót és a többi fűszert, végül pedig felöntjük annyi vízzel, amennyi csaknem teljesen ellepi. Fedőt teszünk rá, így főzzük másfél-két órán át. Időnként megkevergetjük, az elfőtt vizet pótoljuk. Akkor készült el, ha a pacal megpuhult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!