2019.09.28. 10:00
„Egyszer fölvetette apukám, de jó lenne, ha sütnénk egy kis prószát”
Vacsoráné Gyöngyösi Gabriella édesapja nagynénjének szilvalekváros prósza receptjével diadalmaskodott szombaton a lepsényi Régi ízek, régi ételek – családi napba foglalt – gasztroversenyen.
– Ez a régi öregek étele volt – tájékoztatta lapunkat a sütemény készítője. – Akkor csinálták, amikor frissen megszedték a kukoricát, s az egér még nem mászta meg. Terménydarával ledarálták, kétszer megszitálták; ebből a lisztből készítették nagymamáink a prószát – folytatta Gabriella, akitől azt is megtudtuk, hogy gulyásleves és hasonló tartalmas ételek után csúszott, csúszik igazán jól a prósza.
– Az én apukám, aki 1951-ben született, sok prószát evett gyerekkorában. Egyszer fölvetette, hogy de jó lenne, ha sütnénk… Elkezdtünk kutakodni a receptek után, végül is apu idős nagynénjétől kaptam meg – emlékezett Gabriella.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/qnWThhVMt1X2kd_RBb0zmJryisvwqSbZNLnDRmEZFRg/fill/4128/2006/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk0Njc4ZTI0MGY5NjQyNTBiNjJhYWJmN2Y4NWU3YTE5.jpg)
– Hat egész tojást, korunkhoz híven újítva, 20 dekagramm nádcukorral habosra kikeverünk, ebbe belekeverünk egy egész csomag sütőport, három deciliter tejet, másfél dekagramm zsírt és fél kilogramm kukoricadarát. Nem lisztet, hanem darát használok, ettől morzsásabb lesz a süti – fűzött jó tanácsot is a prószatészta receptjéhez a Régi ízek, régi ételek verseny győztese. – Mindezt sima tésztává kikeverjük, és beleöntjük egy előzőleg már jó vastagon kizsírozott tepsibe. Ezután a nyers tésztába pötyögtetjük, dobáljuk bele a szilvalekvárt. Ez egy fél óra alatt megsül a gázsütőben. Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetjük lekvár helyett mazsolával, aszalt vörös áfonyával, de akár magában is – tudtuk meg.
A szombati lepsényi családi napon amúgy sertéspörköltet ebédelt a falu, aztán jöhetett a desszert.