Sport

2013.04.11. 15:27

Szabó Krisztián: döntetlen után győzelem

A budapesti Első Szombat nemzetközi sakkverseny 4. és 5. fordulójáról Szabó Krisztián, a fehérvári nagymester tájékoztatott.

Matók János

A budapesti Első Szombat nemzetközi sakkverseny 4. és 5. fordulójáról Szabó Krisztián, a fehérvári nagymester az alábbi tájékoztatást adta: "A 4. fordulóban sötéttel döntetlent játszottam a fehérorosz Andrei Kovalev nagymester ellen. Már az előző játéknapon megbeszélt döntetlent ajánlott, amit nem fogadtam el. Így nem volt meglepő, hogy nem ment bele az éles változatokba, hanem próbálta szembe állítani a figurákat és mivel régen egy előkelő szovjet nagymesternek számított, komoly tapasztalatokkal, így világossal könnyedén tartotta az döntetlent.

 

Szabó Krisztián a 1,5 ponttal javított mérlegén (Fotó: Fási László)

Az 5. fordulóban viszont már világossal legyőztem az izlandi Arngrimmson Dagurt. Ellenfelem a Szicíliai-védelem egyik legélesebb, úgynevezett sárkány változatát játszotta. Egy általam még nem alkalmazott új rendszerrel álltam elő, amit már egy jó ideje készítettem az ilyen jellegű meglepetések ellen. Egy ideig erőseket lépett, ellenkező oldalú sáncolás volt, így mindketten megindítottunk seregünket a másik királya ellen. A középjátékban egyszer csak egy súlyos hibát vétett és hatalmas támadáshoz jutottam. A játszma alatt úgy éreztem, hogy pár lépés alatt összeomlik az állása, de aztán elkezdett megint olyan szívósan védekezni, hogy a 4. órában kényszerült csak feladásra. Csütörtökön szabadnap, pénteki ellenfelem a fiatal Kántor Gergely lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!