Sport

2013.09.11. 15:42

Szabó: háromból 2,5 pont

Elkezdődött az Első Szombat elnevezésű sakk nagymester körverseny, ahol a fehérvári Alba Regia SC versenyzője, Szabó Krisztián remekül kezdett.

Matók János

„Az első fordulóban a dánok egyik üdvöskéjét a 20 éves, 2479 Élő-pontos Mads Andersent győztem le sötéttel. Ellenfelem d4-gyel indított, amire a Királyindiai-védelem egyik legbonyolultabb változatát játszottam. A középjáték kezdetén máris gyalogot áldoztam a támadásom érdekében, majd a 32. lépésben egy bravúros huszáráldozattal, 12 lépést előre kiszámolva láttam, hogy a mattot nem fogja tudni kivédeni. Így is lett. Nagyon örültem, hogy már az első fordulóban legyőztem az egyik fő riválisomat. Következő ellenfelem Czebe Attila (2492) nagymester volt. Világos színnel játszottam, ellenfelem a Philidor-védelmet alkalmazta.

A megnyitás után úgy éreztem, hogy kicsit jobban állok, kerestem az előnybe kerülést, de nem találtam, pedig úgy rémlett, hogy ezt a változatot már régebben elemeztem. Tovább gondolkoztam, de akkor sem találtam, így egy megközelítőleg egyenlő végjátékba mentünk bele, ami döntetlenül végződött. A 3. fordulóban az amerikai Erik Kisliket (2368) fogadtam sötéttel. Az első fordulóhoz hasonlóan éles Ki-rályindiai-védelem jött ki. Riválisom felkészült, mert a 18. lépést még gondolkodás nélkül tette meg, de én sem zavarodtam meg, egy váratlan gyalogáldozattal támadásba lendültem. Ezzel megleptem, mert egyetlen lépésen közel fél órát gondolkodott, ami azért elég ritka. Nagyon nehéz állásba került, ahol el is pontatlankodta, és végül feladta a játszmát” – írta a Fejér Megyei Hírlapnak Szabó Krisztián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!