Székesfehérvár

2013.11.17. 14:30

Emlékezés ünneppel

Emlékezés Napja címmel szervezett nagyszabású közéleti konferenciát a Fejér Nyugdíjas szövetség szombaton.

Munkatársunktól

Az egész napos eseményen nem csak Szent István halálának 975. évfordulójáról emlékeztek meg a civil központban, hanem az 1938. évi 48. Székesfehérvári Országgyűlés 75. évfordulójáról, Árpádházi Szent Imre szentté avatásának 930 éves évfordulójáról, és az első világháború befejezésének 95 éves évfordulójáról is. Ezen jeles történelmi eseményeken felül a magyar népdal és népköltészet hetét is megünnepelték a megjelentek.

Az események sorozatát Paál István, a Fejér Nyugdíjas Szövetség elnökének bevezetője nyitotta meg, majd Vargha Tamás államtitkár és Dienesné Fluck Györgyi, a fehérvári önkormányzat idősügyi tanácsnoka köszöntötte a résztvevőket. Utánuk a fiataloké volt a főszerep, hiszen a Vasvári Pál Gimnázium öt diákja emlékezett meg műsorral Szent Istvánról, Imre hercegről, valamint az 1938. évi országgyűlésről.

A nap további részében az első világháború áldozatairól emlékeztek katonadalokkal, illetve Herczog Edit, Európa parlamenti képviselő beszédével. A magyar népdal és népköltészet hagyományairól Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke tartott előadást. Az Alcoa-Köfém nyugdíjas klub kórusa népdalcsokrot adott elő, s a Szabadegyházi Gerlice citera együttes is fellépett műsorával, de rajtuk kívül hallható volt a Vajdaságból érkezett vendégek műsora is.

A megemlékezések forgatagát végül Pánti Anna, az Operaház magánénekesének műsora zárta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!