Székesfehérvár

2013.11.23. 12:04

Legalább nyolcezren élnek cukorbetegséggel Fehérváron

Székesfehérvár - Főképp a diabétesszel együtt élőknek, de persze mindenki másnak is szólt szombaton az önkormányzat és civil szervezetek által rendezett Őszi Egészségnap a Fehérvári Civil Központban.

Kocsis Noémi

Mint Östör Annamária, az egészségügyi bizottság elnöke elmondta, számos hasonló programot szerveznek az év folyamán, megvalósítva Székesfehérvár egészségfejlesztési programját. Így nem maradhat ki a Diabétesz Világnap sem, s kifejezetten öröm, hogy ezúttal a Civil Központ is bekapcsolódott a szervezésbe, mert a civilség kitűnően meg tudja szólítani az érintett lakosságot, mondta a szakember. Az országos adatokat Fehérvár is követi, nagyjából 8-9000 ember él valamilyen tipusú cukorbetegséggel a városban.

A szombati egészségnapon különböző szűrések és tanácsadások várták az érdeklődőket. Sokan álltak sorba a vércukormérésnél, amely az érintetteknek talán a legfontosabb napi rutin része, s most egészségügyi szaktanácsadás is járult hozzá. A zömében az idősebb korosztályhoz tartozó résztvevők megmérethették a vérnyomásukat és látásellenőrzésen is részt vehettek. A vendégeket a szervezők gyümölccsel kínálták.

Heiter Györgyné fehérvári nyugdíjas, s azt mondja, bizony minden évben többször is részt vesz ilyen programokon.

- Sajnos édesanyám cukorbeteg volt, én adagoltam neki sokáig az inzulint, szerencsére még ezzel a betegséggel is viszonylag magas kort ért meg. Bár nálam mindeddig nem jelentkezett a betegség, szeretném is elkerülni, ezért komolyan eljárok minden lehetséges alkalomra, amikor észrevehetik a kezdetét, és szaktanácsokat adnak a további életmódhoz - mondta el az idős asszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!