Székesfehérvár

2015.02.03. 12:34

Teljesen megújult a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum

Teljesen megújult a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeum, amelyben uniós támogatás segítségével korszerű multimédiás oktatótereket és virtuális pontokat alakítottak ki, valamint akadálymentesítették az épületet.

Az intézmény keddi közleménye szerint az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja (TIOP) 43,67 millió forintot biztosított a beruházáshoz. A múzeumban 116 fő befogadására alkalmas, 185 négyzetméternyi fedett és szabadtéri oktatóteret alakítottak ki.

Az ALU-CHEM oktatóteremben rendhagyó kémia, fizika és anyagismereti órákat lehet tartani, míg a kreatív foglalkozások helyszínévé az ALU-GO foglalkoztató vált.

Az oktatótereket a diákok alkotókészségét, kreativitását fejlesztő eszközökkel, oktatási célú bemutatást szolgáló eszközökkel szerelték fel. A létrehozott öt virtuális pont mindegyike valamely kiállításhoz kapcsolódik: a kohászat folyamatát filmeken elevenítik fel, míg az egyik terem virtuális hangos pontján Mi újság a timföldeken? címmel az alumínium gyártásáról anekdotákat lehet hallgatni.

A kialakított bányaimitációban a gyerekek bányásznak öltözhetnek, a tárgyak kézbe fogásával, használatával játékosan szerezhetnek ismereteket, de fotót is készíthetnek magukról. Szintén a játszva tanulást szolgálja a tájékozódási rali.

Az átépítés során biztosították fogyatékkal élők fogadását, a földszinten a bejárat és a mosdó akadálymentessé vált. Az állandó kiállításokban olyan feliratokat használtak, amelyek megkönnyítik valamennyi fogyatékkal élő csoport tájékozódását a múzeumban: Braille-írás és nagy betűmérettel készült feliratok a vakok és gyengén látók részére, egyszerűsített szöveg képekkel és piktogramokkal kiegészítve az értelmi fogyatékosok számára, indukciós hurok a hallássérültek részére. Emellett múzeumi térkép és hangos térkép is készült.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeuma a legfiatalabb múzeumok közé tartozik. A múzeum Európa, de talán a világ műszaki múzeumai között is egyedülálló abban a tekintetben, hogy egyetlen fém, a 20. századi ipari sikerfém, az alumínium a témája.
Az Alumíniumipari Múzeum elsősorban a magyar alumíniumipar, kisebb részben a nemzetközi alumíniumipari vállalatok tárgyi emlékeit, fotóit, műszaki, technikatörténeti dokumentumait gyűjti. A gyűjteményben az alumínium anyagvizsgálata során használt eszközök is találhatóak: ilyenek például az alumínium szakítószilárdságát mérő műszerek vagy az iparág vonatkozásában különböző jubileumra készített bronz- vagy rézérmék, plakettok.

A múzeum az alumíniummal kapcsolatos művészeti anyagok gyűjtésével és bemutatásával is foglalkozik: számos alumíniumra festett képet őriznek az "alumínium művészétől", Drégely László (1932-1990) Balázs Béla-díjas érdemes művésztől, de a Munkácsy- és Kossuth-díjas Paizs László (1935-2009) alumínium kisplasztikái is megtalálhatóak gyűjteményükben.

Fotógyűjteményük is igen jelentős: az iparág egészét tekintve 147 fotóalbum és 32 ezer pozitív fotó jelenti gyűjteményük törzsanyagát, melyeken kívül pozitív diákkal és negatív fotókkal is rendelkeznek.

Az Alumíniumipari Múzeum állandó kiállításai: A magyar alumíniumipar 100 éves története, Drégely László-gyűjtemény, Magyarországi bauxit-előfordulások (kőzetkiállítás), Alumínium a hétköznapi életben (látványtár a múzeum gyűjteményéből), Érem-plakett gyűjtemény (látványtár).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!